Την επιστροφή, το συντομότερο δυνατόν, της ποσότητας πετρελαίου στο ρωσικό τάνκερ «Lana» με σημαία Ιράν που είχε κατασχεθεί αναμένουν οι ελληνικές αρχές. Εξέλιξη που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων που κρατούνται από τις αρχές του Ιράν ως «αντίποινα» για την κράτηση του ιρανικού φορτίου

Την ίδια ώρα ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα ανατροπή στην υπόθεση, καθώς, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι του Πειραιά στη «Ν», οι αμερικανικές αρχές, οι οποίες και είχαν ζητήσει την κράτηση του φορτίου, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και νέα ένδικα μέσα, ζητώντας την αναίρεση του βουλεύματος του Εφετείου Χαλκίδας από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επισημαίνουν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο η διαδικασία της μετάγγισης των καυσίμων στο «Lana» μπορεί να μπλοκαριστεί μέχρι να εκδοθεί η απόφαση από το συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το ρωσικό δεξαμενόπλοιο βρίσκεται από τα ξημερώματα της Κυριακής 3 Ιουλίου στο αγκυροβόλιο του Πειραιά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών εταιρειών μεταγγίσεων πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο, το κόστος για τη συγκεκριμένη μετάγγιση πετρελαίου στο ρωσικό δεξαμενόπλοιο μπορεί να ανέλθει στο 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός και εξειδικευμένο προσωπικό για τη συγκεκριμένη εργασία, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο αγκυροβόλιο του Πειραιά. Στο «Lana» αναμένεται να επιστραφεί μια ποσότητα τουλάχιστον 60.000 μετρικών τόνων crude oil από τους συνολικά 104.134 τόνους που μετέφερε στις δεξαμενές του. Η ποσότητα αυτή είναι σε άλλο δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται και αυτό στην ίδια θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Πειραιά.

Σημειώνεται ότι η δέσμευση του πετρελαίου στο «Lana» είχε γίνει μετά από αίτημα των δικαστικών αμερικανικών αρχών, στο πλαίσιο κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ τα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια εξακολουθούν να κρατούνται από τις ιρανικές αρχές από τα μέσα Μαΐου. Πρόκειται για το «Delta Poseidon» της Delta Tankers και το «Prudent Warrior» της Polembros που παραμένουν στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas, με συνολικό πλήρωμα 49 ναυτικών, εκ των οποίων 10 Έλληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι.

Η Polembros Shipping, πλοιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου Prudent Warrior, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το πλήρωμα του πλοίου είναι καλά στην υγεία του, υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τις οικογένειές τους, ενώ τους επισκέφθηκε και ο Έλληνας πρόξενος στην Τεχεράνη. Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι οι πρόσφατες εξελίξεις είναι ο δρόμος για την απελευθέρωση του σκάφους και του πληρώματος, ενώ αναφέρει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με τις αρχές για το θέμα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")