Για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί αναφορικά με την κατασκευή εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), αλλά και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του λιμανιού της Πάτρας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠΑ Α.Ε. Παναγιώτης Τσώνης.

«Το λιμάνι της Πάτρας έχει ήδη υποβάλει προς τους αρμόδιους φορείς όλες τις προβλεπόμενες μελέτες, με στόχο την κατασκευή μικρής μονάδας ανεφοδιασμού πλοίων με LNG, εντός της λιμενικής ζώνης και ο Οργανισμός έχει ήδη συνυπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ για την από κοινού διερεύνηση του μεγέθους και της δυνατότητας ανάπτυξης της αγοράς του ΥΦΑ για ναυτιλιακή χρήση» αναφέρει.

Σχετικά με τα θέματα περιβαλλοντικής ασφάλειας, ο κ. Τσώνης επισημαίνει ότι η διαχείριση στερεών αποβλήτων και υγρών καταλοίπων πλοίων που καταπλέουν γίνεται μέσω πιστοποιημένων παρόχων, ενώ τονίζει ότι ο Οργανισμός, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, έχει εγκαταστήσει σταθμό μετεωρολογίας και μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πραγματικό χρόνο.

Για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δηλώνει ότι έχει εγκατασταθεί σταθμός μέτρησης ποιότητας ύδατος, με μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για αγωγιμότητα, θερμοκρασία και PH.

«Η συνεργασία του ΟΛΠΑ με το Πανεπιστήμιο Πατρών περιλαμβάνει και περιοδικές - δειγματοληπτικές μετρήσεις, οι οποίες γίνονται τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο, για διαλυμένο οξυγόνο, βαρέα μέταλλα, πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες, χλωροφύλλη κ.λπ., ενώ στα πλαίσια εξοικονόμησης ενέργειας, ο ΟΛΠΑ Α.Ε. έχει ήδη προχωρήσει σε εκπόνηση μελετών για τη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων και Led τεχνολογιών, τόσο σε επίπεδο κτηρίων όσο και στον κοινόχρηστο φωτισμό του λιμανιού και των προβλητών» συμπληρώνει ο δ/νων σύμβουλος του Οργανισμού.

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση και ηλεκτροφόρτιση των πλοίων έως το 2030 δηλώνει ότι μία από τις πρωτοβουλίες της διοίκησης είναι και η εξεύρεση πόρων για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα πλοία κατά τη διάρκεια παραμονής τους στα κρηπιδώματα του λιμένα (cold ironing), ώστε να καθίσταται μη υποχρεωτική η λειτουργία των μηχανών τους.

 

 

 

(Με πληροφορίες από την https://naftemporiki.gr/)