Εκρηκτικό Κλίμα στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας- Στα 373 Ευρώ / MW η Τιμή Αγοράς Επόμενης Ημέρας

Εκρηκτικό Κλίμα στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας- Στα 373 Ευρώ / MW η Τιμή Αγοράς Επόμενης Ημέρας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 6 Ιουλίου 2022 - 09:32

Άλμα 15,4% στα 373 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφει σήμερα η τιμή εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (DAM) στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, από 323,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες. Η μέγιστη τιμή βρίσκεται στα 434 ευρώ και η ελάχιστη στα 261 ευρώ, ενώ η ζήτηση κινείται προς την περιοχή των 206 γιγαβατωρών. H εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές 

ηλεκτρικής ενέργειας είναι απογοητευτική καθώς στην Ιταλία η η τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022 έχει σκαρφαλώσει στα 428,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 418,68 χθες, ενώ στην Γαλλία η τιμή βρίσκεται σήμερα στα 388,69 από 371,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες, Τρίτη.

Το τοπίο των πολύ υψηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια παρατηρείται και στις γειτονικές μας χώρες, όπως στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία, όπου η τιμή DAM έφτασε στα 373,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σε ανοδική τροχιά κινήθηκε και η πολύ χαμηλή τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στην Σουηδία, όπου από 80,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χθες Τρίτη, σήμερα βρίσκεται στα 83,42 ευρώ.

(Διαμόρφωση Μέσης Τιμής Αγοράς Επόμενης Ημέρας στην Ευρώπη. Πηγή: ΡΑΕ)

Αντιθέτως, βελτίωση εμφανίζουν οι τιμές του φυσικού αερίου. Οι τιμές συμβολαίων για παραδόσεις Αυγούστου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF κυμαίνονται στα 165,073 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε σύγκριση με χθες που κινούνταν πάνω από τα επίπεδα των 173 ευρώ. Η ισχυρή πτώση των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται και σήμερα. Η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark κυμαίνεται τούτη την ώρα (09:05 ώρα Ελλάδος) στο εύρος ζώνης των 103-104 δολαρίων, από 111,63 δολάρια ανά βαρέλι χθες, ενώ η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας WTI διορθώνει έντονα καθοδικά στα 99,79.

Η μεγάλη υποχώρηση των blue chips στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παραπέμπει σε προάγγελο ύφεσης με αποτέλεσμα τις αθρόες πωλήσεις τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης από τους επενδυτές.

Όπως εικάζουν ορισμένοι αναλυτές, οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να καταρρεύσουν στα 65 δολάρια ανά βαρέλι έως το τέλος του έτους και ακόμη περισσότερο τον επόμενο χρόνο, πιθανώς και στα 45 δολάρια, εάν η παγκόσμια οικονομία διολισθήσει σε κατάσταση βαθιάς ύφεσης, γεγονός που θα έχει συντριπτικές επιπτώσεις για τη ζήτηση καυσίμων.

(Διακύμανση τιμών Brent την τελευταία εβδομάδα. Πηγή: FT.com) 

Όπως εκτιμά η Citigroup σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε χθες, Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, οι συνιστώσες που οδηγούν σε μια τέτοια πρόβλεψη αφορούν, αφενός, μια παγκόσμια ύφεση και αφετέρου την απροθυμία του OPEC+ να παρέμβει αποφασιστικά στην αγορά για να στηρίξει τις τιμές, ή ακόμ και την περαιτέρω απομείωση των επενδύσεων σε νέα έργα πετρελαίου.

«Για το πετρέλαιο, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση αποκτά αρνητικό πρόσημο μόνο στις χειρότερες παγκόσμιες υφέσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έκθεση οι αναλυτές της Citi και προσθέτουν: «Όμως, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, διαχρονικά σε όλες τις υφέσεις, περίπου στο οριακό κόστος του.»

Πάντως, την ώρα που προειδοποιούν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να καταρρεύσει σε περίπτωση ύφεσης, εν τούτοις, οι αναλυτές της Citi δεν εκτιμούν, τουλάχιστον επί του παρόντος, ότι η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει σε κατάσταση ύφεσης.

Οι ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας συγκρατούν τις τιμές του πετρελαίου, τις τελευταίες εβδομάδες και είναι ενδεικτικό αυτών των φόβων πως κατέγραψαν την πρώτη μηνιαία πτώση τους τον Ιούνιο, για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ μήνες, καθώς η αγορά προβληματίζεται για την επιθετική νομισματική πολιτική της Fed και άλλων σημαντικών κεντρικών τραπεζών, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τον πληθωρισμό που σαρώνει τις διεθνείς οικονομίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας για τις εγορές εμπορευμάτων, Ed Morse, δήλωνε τον περασμένο μήνα ότι η τιμή του πετρελαίου θα έπρεπε να βρίσκεται στην περιοχή των 70 δολαρίων!

Φυσικά δεν λείπουν και οι «αισιόδοξοι», ιδίως η Goldman Sachs, της οποίας οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος για ένα νέο ανοδικό κύκλο των τιμών του πετρελαίου και των προϊόντων διύλισης και επισημαίνουν ότι η πρόσφατη πτώση τους θα μπορούσε να αποτελεί ευκαιρία αγοράς.

«Επιμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν, τους καλοκαιρινούς μήνες κοντά στα 140 δολάρια ανά βαρέλι», προέβλεψε ο επικεφαλής αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων της τράπεζας σε πρόσφατες δηλώσεις του.