Το Βερολίνο Καταρτίζει Σχέδιο Διάσωσης της Uniper - Σε Στενωπό οι Μεγάλοι της Ενέργειας στην Γερμανία

Το Βερολίνο Καταρτίζει Σχέδιο Διάσωσης της Uniper - Σε Στενωπό οι Μεγάλοι της Ενέργειας στην Γερμανία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 6 Ιουλίου 2022 - 10:54

Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση προκάλεσε ένα ακόμη θύμα. Αυτή τη φορά  πρόκειται για τη μεγάλη γερμανική εταιρεία φυσικού αερίου Uniper που διαπραγματεύεται με το Βερολίνο πιθανή ενίσχυσή του με κονδύλια που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 9 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η γερμανική κυβέρνηση μελετά την εφαρμογή σειράς μέτρων, όπως δάνεια, ανάληψη 

εκ μέρους της, μέρους του μετοχικού κεφαλαίου και επίσης μετακύλιση τμήματος της αύξησης του κόστους στο καταναλωτικό κοινό, όπως αναφέρουν πηγές από την γερμανική πρωτεύουσα. 

Είναι χαρακτηριστικό το ότι αμέσως μτά την είδηση για κρατική παρέμβαση, η τιμή της μετοχής της Uniper έκανε άλμα 9,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όταν στις συναλλαγές της Δευτέρας κατέγραψε τρομακτικές απώλειες, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου να υποχωρήσει στα σχεδόν 4 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι συνομιλούσε με την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει ρευστότητα. Η Γερμανία, η οποία έχει εδραιώσει το οικονομικό της μοντέλο στο φθηνό ρωσικό αέριο, καλείται να αντεπεξέλθει στη συμπίεση των προμηθειών και την άνοδο των τιμών των καυσίμων, μετά την κατάρρευση των σχέσεων με την Μόσχα.

Βάσει του σχεδίου της, η κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθεσία που θα επιτρέψει στο γερμανικό δημόσιο να εφαρμόζει προγράμματα διάσωσης και να αποκτά μετοχικά μερίδια σε ενεργειακές εταιρείες με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ενώ θα περιλαμβάνει επίσης, πρόνοια ώστε τμήμα της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου να μετακυλίεται στους καταναλωτές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι περιορισμένες ρωσικές ροές κοστίζουν στην Uniper 30 εκατ. ευρώ την ημέρα. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες το σχέδιο νόμου και θα ακολουθήσει η Ανω και η Κάτω Βουλή την Παρασκευή.

Ενώ η Uniper βρίσκεται ενώπιος-ενωπίω με αυτή την κατάσταση, η ευρύτερη γερμανική οικονομία απειλείται, με την κυβέρνηση να επιχειρεί, τώρα, να αμβλύνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και την βιομηχανία. Υπ΄αυτή την έννοια έχουν εκπονηθεί σχέδια για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας, ενώ η εγχώρια βιομηχανία προετοιμάζεται να αντεπεξέλθει σε μια περίοδο ελλείψεων ενέργειας.

Eν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε ότι η ενεργειακή κρίση θέτει τη Γερμανία ενώπιον μεγάλης πρόκλησης για τους επόμενους μήνες, έκανε λόγο για τον κίνδυνο να διευρυνθεί περαιτέρω το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών και περιέγραψε ως «συντριπτικό» το φόβο που επικρατεί στην αγορά και στην κοινωνία για το μέλλον.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι πάροχοι ενέργειας, ο κ. Χάμπεκ μίλησε για τον κίνδυνο επιπτώσεων ντόμινο στις ενεργειακές αγορές, εφόσον επιδεινωθεί η κρίση του φυσικού αερίου. «Δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε συστημικές επιπτώσεις στη γερμανική και στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, διότι τότε θα υπάρξουν φαινόμενα ντόμινο και θα επηρεαστούν άλλοι τομείς ή ακόμη και συνολικά η ασφάλεια του εφοδιασμού, από τη χρεοκοπία μίας εταιρίας», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στις συζητήσεις για τη διάσωση της εταιρίας Uniper.

Όπως εξήγησε, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε αλλαγές στη νομοθεσία προκειμένου να υποστηρίξει εταιρίες όπως η Uniper. Επισήμανε επίσης ότι η αιτία των προβλημάτων είναι ο σημαντικός περιορισμός της ποσότητας φυσικού αερίου που διοχετεύεται στον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία. «Οι ποσότητες φυσικού αερίου που παραγγέλθηκαν από τη Ρωσία με σχετικά φθηνά συμβόλαια, κάποιες φορές δεν φτάνουν σε εμάς και οι συμβάσεις δεν εξυπηρετούνται, με αποτέλεσμα, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι συμβάσεις των παρόχων με τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τη βιομηχανία, να καθίσταται αναγκαία η προμήθεια φυσικού αερίου από άλλες αγορές, σε πολύ υψηλές τιμές. «Αυτό είναι το πρόβλημα. Οι εταιρίες μπορούν να αντέξουν για λίγο, αλλά όχι επ'αόριστον», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει για την ώρα να μετακυλήσει τις αυξήσεις στους καταναλωτές, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος περιορισμού της αγοραστικής δύναμης. «Αυτά τα σενάρια όμως δεν είναι και νόμοι της φύσης», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάποια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω ρυθμίσεων, παροχής δημόσιου χρήματος, κοινωνικών αποζημιώσεων και άλλων μέτρων. «Η χώρα έχει ως τώρα αποδείξει την αξία της ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία», σημείωσε.