Απόφαση ΡΑΕ για το Πλαίσιο Κανονισμού Τιμολόγησης της Υπόγειας Αποθήκης Φ. Αερίου Νοτίου Καβάλας

Απόφαση ΡΑΕ για το Πλαίσιο Κανονισμού Τιμολόγησης της Υπόγειας Αποθήκης Φ. Αερίου Νοτίου Καβάλας
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 6 Ιουλίου 2022 - 15:58

Την έγκριση Πλαισίου Κανονισμού Τιμολόγησης της Βασικής Δραστηριότητας Αποθήκευσης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Νοτίου Καβάλας, που άπτεται των βασικών αρχών και κατευθύνσεων για τη μεθοδολογία κατάρτισης του Απαιτούμενου και Επιτρεπόμενου Εσόδου και ανάκτησης αυτών αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Με την εν λόγω απόφαση (βλ. εδώ), ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, μία μέρα μετά την κύρωση από τη Βουλή της επέκτασης της παραχώρησης 

στην Energean. Όπως είχε αναφέρει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας χθες στη Βουλή «επεκτείνουμε για ένα χρονικό διάστημα την παραχώρηση, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, έτσι ώστε η ΕΝΕRGEAN OIL AND GAS να συνεχίσει να διαχειρίζεται, να συντηρεί επί της ουσίας τις εγκαταστάσεις εκεί, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να τις αναλάβει το Δημόσιο. Ο σημερινός παραχωρησιούχος …θα το συντηρήσει, θα το διατηρήσει σε καλή κατάσταση, ώστε να παραδοθεί στον όποιον επενδυτή προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό».

Η σημερινή απόφαση της ΡΑΕ ότι οι αρχές και κατευθύνσεις του πλαισίου κανονισμού θα αναφέρονται ενδεικτικά:

α) στη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου, β) στη μεθοδολογία υπολογισμού του ποσοστού τυχόν πρόσθετης απόδοσης (Premium WACC) γ) στο πλαίσιο παροχής κινήτρων και δ) στο μηχανισμό πιθανής ανάκτησης μέρους του απαιτούμενου εσόδου της ΥΑΦΑ, μέσω διακριτής χρέωσης από την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου.

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση τονίζεται ότι δεδομένου ότι η ΥΑΦΑ μπορεί να συνεισφέρει περαιτέρω στην ασφάλεια εφοδιασμού, με διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων, όπως αποτυπώνονται στο σενάριο γεωπολιτικού κινδύνου, η Πολιτεία δύναται συμπληρωματικά να προσδιορίσει καθεστώς στρατηγικού αποθέματος, δηλαδή αποθέματος που θα διατηρείται στην ΥΑΦΑ και το οποίο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε περίοδο κρίσης εφοδιασμού, συνιστώντας Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) και καθορίζοντας το αντάλλαγμα της παροχής της, σύμφωνα και με τους όρους του άρθρου 106 ΣΛΕΕ.