Χαρακτήρα κατεπείγοντος προσλαμβάνει, πλέον, η δημόσια συζήτηση για την προώθηση της Ενεργειακής Μετάβασης στην Ευρώπη, υπό το φως των εξελίξεων που έχει πυροδοτήσει η πρωτοφανής κρίση στην ενέργεια, στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τη χθεσινή ομιλία της στο συνέδριο του Economist.

 

Η κα Σδούκου, εξήγησε πως το «κατεπείγον» της υπόθεσης έγκειται στο ότι παράλληλα με την κλιματική κρίση, εξελίσσεται και η γεωπολιτική κρίση που δημιουργεί, όπως τόνισε, ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών πρόσθεσε ότι η λύση σε όλο αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι παρά η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, με περισσότερη έγυχη καθαρής ενέργειας στο σύστημα, κάτι που θα προσφέρει τόσο έναν καλύτερο δείκτη ενεργειακής ασφάλειας, όσο και φθηνότερες τιμές για τους καταναλωτές. Τόνισε δε πως χρειάζονται τολμηρές πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, η κα Σδούκου, αναγνώρισε ότι η αδειοδοτική διαδικασία αποτελεί καίρια συνιστώσα για την περαιτέρω επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, και αναφέρθηκε στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη δεύτερη φάση απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, που έχει ως στόχο να εξαλείψει τις πλεονάζουσες διαδικασίες και να συντομεύσει το χρόνο εκτέλεσης των έργων.