Πρωθυπουργός στην Βουλή: Κινούμαστε στα Όρια των Δημοσιονομικών μας Δυνατοτήτων για τη Στήριξη της Κοινωνίας

Πρωθυπουργός στην Βουλή: Κινούμαστε στα Όρια των Δημοσιονομικών μας Δυνατοτήτων για τη Στήριξη της Κοινωνίας
energia.gr
Πεμ, 7 Ιουλίου 2022 - 08:42

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις τιμές της ενέργειας. Όμως οφείλουμε να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες που να χρησιμοποιήσαμε με φειδώ, όπως πράξαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας. Το ίδιο 

θα κάνουμε και τώρα για να μπορούμε να έχουμε την άνεση, ότι μπορούμε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Αυτά είπε χθες, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης και την ενεργειακή ακρίβεια.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλο το εύρος της πολιτικής της κυβέρνησης, τρία χρόνια από την ημέρα που οι πολίτες εμπιστεύθηκανσ τη Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση και στον ίδιο προσωπικά το τιμόνι της χώρας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός προέβη σε ειδική αναφορά στα ζητήματα της ακρίβειας και της στήριξης που παρέχεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είπε ότι έχει ήδη μετριαστεί ουσιαστικά η ένταση της κριτικής ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή νοικοκυριά και επιχειρήσεις λαμβάνουν πλέον μειωμένους λογαριασμούς. "Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτά τα οποία λέμε τα υλοποιούμε, τα κάνουμε", τόνισε.

Σημείωσε επίσης, ότι η φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας είναι παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες 'δεν τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν τόσο ακραία, τόσο υψηλή φορολόγηση για υπερκέρδη επιχειρήσεων τα οποία όντως πρέπει να επιστραφούν στους πολίτες", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Aκολουθούν τα αποσπάσματα της τριτολογίας του Πρωθυπουργού που αφορούν στην ακρίβεια στις τιμές ενέργειας:

"Πρώτο ζήτημα, το ζήτημα της ακρίβειας. Κοιτάξτε να δείτε, ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή οικονομική κρίση. Με πληθωρισμό όμοιο του οποίου δεν έχουμε δει εδώ και 40 χρόνια. Με τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται σε αδυναμία -ενδεχομένως να έχουν καθυστερήσει- να διαπιστώσουν την ένταση του φαινομένου και να παρέμβουν. Και υπάρχουν ακόμα κάποιοι σε αυτή την αίθουσα οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αυτό το πρόβλημα είναι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα.

Όπως μας λέγατε ότι ελληνικό πρόβλημα περίπου είναι η πανδημία, αδυνατείτε να αντιληφθείτε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί μια τομή όχι μόνο στον γεωπολιτικό χρόνο αλλά και στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Έχουμε σήμερα τιμές φυσικού αερίου οι οποίες είναι πέντε φορές υψηλότερες από αυτές που ήταν πριν από ένα χρόνο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Αν πιστεύετε ότι φταίει ο Μητσοτάκης ή η Νέα Δημοκρατία για αυτή την πραγματικότητα, να βγείτε να το πείτε. Πράγματι, μπορεί για ένα μήνα να είχαμε λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο -θα δούμε πού θα καταλήξει ο πληθωρισμός στο τέλος του χρόνου- όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όμως, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται αντιμέτωπες με επίπεδα πληθωρισμού τα οποία είναι πρωτόγνωρα. Και γι’ αυτό και η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις τιμές της ενέργειας.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ανακοίνωσε ο  Υπουργός Ενέργειας το πλαίσιο στήριξης για το μήνα Ιούλιο. Και από 1η Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με μία πολύ σύνθετη εξίσωση η οποία φιλοδοξεί να δώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, να ξέρουν οι πολίτες τι θα πληρώσουν και να περιορίσει -στο βαθμό του εφικτού- την αύξηση των τιμών ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά. Και κινούμαστε στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Πρέπει να το καταλάβετε αυτό.

Πρέπει επίσης να αντιληφθούμε -επειδή σας άκουσα να λέτε ότι έχει ο προϋπολογισμός παραπάνω έσοδα από τα προβλεπόμενα- αν σας είχαμε ακούσει, κ. Τσίπρα, θα είχαμε μοιράσει όλα τα χρήματα από την πρώτη στιγμή και δεν θα μας έμενε φράγκο αυτή τη στιγμή, ή ευρώ, να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία σε μια κρίση η οποία μπορεί να έχει διάρκεια.

Ένα πράγμα συγκράτησα από αυτά τα οποία είπε ο κ. Βελόπουλος και θα συμφωνήσω, ότι μπορεί τα πράγματα να γίνουν όντως πολύ άσχημα τους επόμενους μήνες. Μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις, ειδικά στην αγορά του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες. Και ισχυρές οικονομίες, όπως η Γερμανία, που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ειδικά για τη βιομηχανία τους αλλά και για την θέρμανσή τους το χειμώνα, να δοκιμαστούν σε επίπεδο που δεν μπορούσαν καν να το φανταστούν πριν από τρεις, πριν από έξι μήνες.

Οφείλουμε, λοιπόν, να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες. Σας έχω ξαναπεί για τις δημοσιονομικές εφεδρείες, τις χρησιμοποιήσαμε με φειδώ καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να μπορούμε να έχουμε την άνεση ότι έχουμε μία δυνατότητα να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Ένα είναι βέβαιο, κ. Τσίπρα: δεν πρόκειται να οδηγήσουμε και πάλι τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό υλοποιώντας προτάσεις, ιδέες, οι οποίες δεν είναι καν κοστολογημένες και οι οποίες θα τίναζαν τον κρατικό προϋπολογισμό στον αέρα. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Έχω μία ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να κινούμαι εντός των πλαισίων και των δημοσιονομικών ορίων που αντέχει η χώρα. Και σε αυτή τη στρατηγική θα εξακολουθώ να είμαι συνεπής.

Έχουμε δώσει, όμως, πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, 5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά για να στηρίξουμε την κοινωνία για τις αυξήσεις της ενέργειας. Είναι λίγα αυτά; Σας ρωτώ, είναι λίγα αυτά; Όταν ερχόμαστε και υλοποιούμε τώρα το Power Pass και θα υπάρξουν επιστροφές στους λογαριασμούς των νοικοκυριών για όσους, πράγματι, πλήρωσαν υπερβολικές αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια το τελευταίο εξάμηνο. Είναι μία αναγνώριση μίας αδικίας την οποία ερχόμαστε και τη διορθώνουμε. Αυτή θα είναι η πολιτική μας από εδώ και στο εξής και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από αυτή την παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού.

Όποιος, θα το ξαναπώ και σήμερα, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για να μπορούμε να απορροφήσουμε πλήρως το κόστος στο διαθέσιμο εισόδημα από αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση -απευθύνομαι στους Έλληνες πολίτες- σας λέει ψέματα. Διότι αν υπήρχε τέτοια μαγική λύση σας διαβεβαιώνω ότι άλλες κυβερνήσεις, οικονομίες που μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρές από την ελληνική, θα είχαν σπεύσει να τις υλοποιήσουν.

Αυτά ως προς τα ζητήματα της ακρίβειας και της στήριξης που παρέχουμε στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Και ήδη θα έχετε προσέξει ότι έχει μετριαστεί ουσιαστικά η ένταση της κριτικής ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα. Γιατί; Διότι ήδη έχουν αρχίσει και έρχονται λογαριασμοί οι οποίοι είναι μειωμένοι -ειδικά για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά- και αντιλαμβάνονται οι πολίτες ότι αυτά τα οποία λέμε τα υλοποιούμε, τα κάνουμε.

Και όταν μας κατηγορήσατε ότι είμαστε με τα καρτέλ και όχι με τους επιχειρηματίες, θα σας θυμίσω ότι η φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας είναι παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν τόσο ακραία, τόσο υψηλή φορολόγηση για υπερκέρδη επιχειρήσεων τα οποία όντως πρέπει να επιστραφούν στους πολίτες.

Και, ναι, εγώ ως φιλελεύθερος πολιτικός που πιστεύω βασικά στη λειτουργία των αγορών είμαι ο πρώτος ο οποίος  αναγνώρισα ότι σήμερα η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί ως μία κανονική αγορά και πρέπει να σπάσουμε τη σύνδεση μεταξύ των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστε να μην είναι η ηλεκτρική ενέργεια δέσμια των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Και πιέσαμε πάρα πολύ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.