Μετά το χθεσινό άλμα του 15,4% στα 373,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την τιμή εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, έφθασε σήμερα η ώρα της διόρθωσης. Στα 345,62 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης 

Ημέρας για σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022, με σημαντική ποσοστιαία πτώση 7,5%. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου έφθασε στα 482 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη στα 242 ευρώ/MWh, ενώ η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 404,76 GWh. Διόρθωση παρουσιάζουν και οι λοιπές ευρωπαϊκές αγορές που κινήθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε δυσθεώρητα ύψη. Στην Ιταλία η τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα βρίσκεται στα 412,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 428,8 ευρώ χθες, ενώ στην Γαλλία η τιμή διαμορφώνεται στα 381,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 388,69 χθες, Τετάρτη.

Ισχυρή πτώση σημειώνουν οι αγορές των γειτονικών μας Βουλγαρία και Ρουμανία, με την τιμή DAM να διαμορφώνεται σήμερα στα 331, 47 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 373,73 ευρώ χθες, ενώ σε έντονα ανοδική τροχιά κινείται και σήμερα η τιμή εκκαθάρισης της Αγορά Επόμενης Ημέρας στην Σουηδία που διαμορφώνεται στα 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 83,42 ευρώ χθες και 80,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την Τρίτη.

(Διαμόρφωση Μέσης Τιμής Αγοράς Επόμενης Ημέρας στην Ευρώπη. Πηγή: ΡΑΕ)

Εν τω μεταξύ, το γαϊτανάκι της ακρίβειας ανέλαβε για άλλη μια φορά το φυσικό αέριο. Οι τιμές συμβολαίων για παραδόσεις Αυγούστου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF διαμορφώνονται σήμερα στα σχεδόν 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν χθες κυμάνθηκαν, ενδοσυνεδριακά, ακόμη και στα όρια των 165 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ την Τρίτη κινήθηκαν πάνω από τα επίπεδα των 173 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

(Διακύμανση τιμών TTF για παραδόσεις Αυγούστου)

Η ισχυρή πτώση των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται. Η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark που έκλεισε χθες στα 99, 69 δολάρια ανά βαρέλι, με ποσοστιαία υποχώρηση 3%, έχοντας κινηθεί, ενδοσυνεδριακά στο εύρος ζώνης διακύμανσης των 103-104 δολαρίων, από 111,63 δολάρια ανά βαρέλι την Τρίτη, βρίσκεται αυτή την ώρα (09:50 ώρα Ελλάδος) στην περιοχή των 100 ευρώ ανά βαρέλι..

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως παρά το πτωτικό σπιράλ των τιμών του αργού, οι τιμές του Brent εξακολουθούν να βρίσκονται 32,92% υψηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδά τους ένα έτος νωρίτερα.  

(Διακύμανση τιμών Brent τελευταίων 4 εβδομάδων. Πηγή: FT.com)

Παράλληλα, ισχυρή καθοδική τροχιά διέγραψε χθες η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας WTI που έκλεισε στα 98,53 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας μειωθεί κατά 13 δολάρια την τελευταία εβδομάδα. Αυτή την ώρα, η τιμή του WTI κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα (98,76 δολάρια ανά βαρέλι).

Καθώς το μέτωπο των ακραίων τιμών στο πετρέλαιο αρχίζει να εμφανίζει σημεία ρωγμής, συμπαρασύρει και τις τιμές της βενζίνης. Ήδη στις ΗΠΑ τα πρώτα στοιχεία για την Τετάρτη έδειξαν πτώση της τιμής του γαλονιού στα 4,779 δολάρια, δηλαδή μείωση σχεδόν 9 σεντς.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η πτωτική τάση θα μπορούσε να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες, με την τιμή στην αντλία να υποχωρεί κάτω από τα 4 δολάρια ανά γαλόνι.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απελευθερώσει 146 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, προκειμένου να συγκρατήσει τις υψηλές τιμές στην αντλία, όμως χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 1,645 δολάρια ανά γαλόνι σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Αθήνας, οι τιμές της αμόλυβδης 95 οκτανίων διατηρείται πάντα σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν και ελαφρώς διορθωμένη προς τα κάτω. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή για σήμερα Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022, διαμορφώνεται στα 2,327 ευρώ ανά λίτρο και είναι η χαμηλότερη σε ολη την Ελλάδα. Στην Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή είναι 2,336 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ο Νομός Κυκλάδων πήρε τα ηνία της ακρίβειας από τον Νομό Κεφαλληνίας, με την τιμή της αμόλυβδης να βρίσκεται στα 2,497 ευρώ ανά λίτρο.

Όπως προβλέπουν οι ενώσεις πρατηριούχων Αττικής, η μέση τιμή χονδρικής στις βενζίνες, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο κίνησης, θα είναι σημαντικά μειωμένες για αύριο Παρασκευή.