Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε από σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος μέχρι 2 γιγαβάτ έως το 2030, με στόχο να καθοριστεί σαφώς το ρυθμιστικό πλαίσιο για το φιλόδοξο αυτό έργο. Με το νομοσχέδιο ορίζεται η Ελληνική 

Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ως ο αρμόδιος φορέας για την εκπόνηση των τεχνικών μελετών που θα αφορούν στον προσδιορισμό και την οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων (ΥΑΠ). Η τεχνική μελέτη θα προτείνει Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός αυτών, σύμφωνα με κριτήρια που θα διασφαλίζουν την τεχνική και οικονομική αυτοτέλεια των έργων, καθώς και τη βιωσιμότητά τους.

Τα πάρκα θα αναπτυχθούν μέσω διενέργειας διαγωνισμών, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή ανά παραγόμενη μεγαβατώρα. Επίσης, το νομοσχέδιο θέτει ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 10ετή εμπειρία στην ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών ισχύος από 100 μεγαβάτ και πάνω, ενώ θα πρέπει να διαθέτουν και ετήσιο κύκλο εργασιών 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η χορήγηση άδειας προϋποθέτει ότι δεν τίθενται ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας.

Κάθε τεμάχιο που θα παραχωρείται στον επενδυτή με τη χαμηλότερη προσφορά, θα του αποφέρει κλειδωμένη τιμή αναφοράς για 20 χρόνια.

Το νομοσχέδιο ορίζει ακόμη ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διασύνδεσης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με το εθνικό σύστημα μεταφοράς. Το κόστος κατασκευής των έργων διασύνδεσης θα ανακτάται από τον ΑΔΜΗΕ μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος.

Από τη στιγμή της παραχώρησης, ο επενδυτής θα έχει προθεσμία 6 ετών για να ολοκληρώσει το έργο. 

Το σχέδιο Νόμου αναρτήθηκε στην πλατφόρμα του Opengov και αναμένει από φορείς και υποψήφιους επενδυτές να υποβάλουν σχόλια και παρατηρήσεις επί του κειμένου. 

Μπορείτε να δείτε όλο το Νομοσχέδιο  EΔΩ