Γ. Καρύδας, Copelouzos Group: Στρατηγική μας η Υλοποίηση των Ηλεκτρικών Διασυνδέσεων στην ΝΑ Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο

Γ. Καρύδας, Copelouzos Group: Στρατηγική μας η Υλοποίηση των Ηλεκτρικών Διασυνδέσεων στην ΝΑ Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο
energia.gr
Πεμ, 7 Ιουλίου 2022 - 14:24

Τις θέσεις του Ομίλου Κοπελούζου στις νέςς συνθήκες που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου ειχε την ευκαιρία να αναπτύξει ο κ. Γιάννης Καρύδας, Chief Executive Officer Renewables and Energy Storage of Elica/ Copelouzos Group, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist. Ο κ. Καρύδας προέβη στην ακόλουθη περιεκτική δήλωση:

"Είχα τη χαρά να παρευρεθώ στο 26ο ετήσιο στρογγυλό τραπέζι του Economist και να συμμετάσχω σε ένα πάνελ από καταξιωμένους επαγγελματίες της ενέργειας, όπου συζητήσαμε πώς μπορεί να επιτευχθεί η απανθρακοποίηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και αν η περιοχή μπορεί να γίνει η νέα περιοχή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τις απόψεις μου για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη στο πλαίσιο της επίτευξης ενεργειακής ανεξαρτησίας από τα ορυκτά καύσιμα και το ρωσικό φυσικό αέριο, της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της επίτευξης ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης. Μια τέτοια στρατηγική κατεύθυνση είναι η υλοποίηση ηλεκτρικών διασυνδέσεων με χώρες που θα έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να εξάγουν επαρκείς ποσότητες πράσινης ενέργειας. Αναγνωρίζοντας μια τέτοια ανάγκη, ο Όμιλος Κοπελούζου, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας ΕΛΙΚΑ Α.Ε., αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας δυναμικότητας 3.000 MW για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας. Το έργο θα διασυνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την Αττική αποφεύγοντας τα περιττά ενδιάμεσα σημεία εκφόρτωσης. 

Το εν λόγω έργο συνάδει πλήρως με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050. Το έργο θα επιφέρει πρόσθετα και σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, η βελτίωση της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ασφάλειας του εφοδιασμού στο Σύστημα, η παροχή ενός ευρέος φάσματος καταναλωτικών και οικονομικών οφελών, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών, η μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και η ενίσχυση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της ΑΟΖ της".