Για το ενδεχόμενο να βιώσουμε «χαοτικές καταστάσεις» στην Ευρώπη σε περίπτωση πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο, προειδοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist

Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μεν σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ε.Ε. (διαθέτοντας εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου και λιγνιτικές εφεδρείες), αλλά δεν θα αποφύγει τα προβλήματα. Και τούτο διότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις των διασυνδεδεμένων αγορών και συστημάτων της Ε.Ε. αν προκύψουν μεγάλες ελλείψεις φυσικού αερίου και όλοι αρχίσουν να αγοράζουν».

Ο κ. Στάσσης άφησε ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο περικοπών στους βιομηχανικούς καταναλωτές για να καλυφθούν οι οικιακοί καταναλωτές αν υλοποιηθεί το ακραίο σενάριο, κάτι για το οποίο φαίνεται να προετοιμάζεται πλέον και η Ε.Ε. Εντός του Ιουλίου η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης εάν κλείσουν τελείως οι στρόφιγγες της Gazprom, με βασικό άξονα τη συντεταγμένη μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο στη βιομηχανία, στη βάση της «ιεράρχησης» των κλάδων ανάλογα με το πόσο κρίσιμοι είναι από κοινωνικοοικονομικής πλευράς, κατά πόσο σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων, πόσο εξαρτώνται από το φυσικό αέριο και κατά πόσο μπορούν να το υποκαταστήσουν με άλλα καύσιμα.

Ο κ. Στάσσης σημείωσε επίσης ότι η επείγουσα ανάγκη θωράκισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας θα οδηγήσει σε μια μικρή καθυστέρηση στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. «Ήταν να αποσυρθούν 3 μονάδες φέτος, ίσως να καθυστερήσει η απόσυρση μίας ή δύο εξ αυτών», είπε, χωρίς να επηρεάζεται ο μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης και ακόμα περισσότερο ο σχεδιασμός για τη στροφή προς τις ΑΠΕ. Η προσήλωση της ΔΕΗ στον πράσινο μετασχηματισμό θα αποτυπωθεί και στο αναθεωρημένο business plan στο τέλος του έτους, που θα προβλέπει επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, αποθήκευση ενέργειας, με συστήματα μπαταριών, αλλά και νέες τεχνολογίες, όπως το υδρογόνο.

Ο κ. Σκρέκας

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι έως το τέλος του έτους το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα θα καλύπτεται από ΑΠΕ, έναντι 30% που ήταν το 2018, καθώς την περίοδο 2019-2022 προστέθηκαν νέες μονάδες ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 5 GW. Καθώς αναμένεται επιτάχυνση του ρυθμού τα επόμενα χρόνια -με εγκατάσταση δύο νέων πράσινων GW ετησίως-, ο ίδιος προέβλεψε ότι οι στόχοι για τις ΑΠΕ του τέλους της δεκαετίας θα επιτευχθούν το 2026. Είπε ακόμα ότι έως το τέλος του μήνα θα τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB (που θα εγκαινιαστεί αύριο στην Κομοτηνή, παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας), αλλά και η τέταρτη πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα.

Ο ΔΕΣΦΑ

Η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι υπογράμμισε ότι με τις επενδύσεις σε σταθμούς συμπίεσης και νέους διασυνδετήριους αγωγούς, η δυνατότητα εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας μας θα αυξηθεί από 2,3 σε 8,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων -ιδίως των διεθνών- για τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης ανέδειξε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, τονίζοντας το ενδιαφέρον του Διαχειριστή για μετοχική συμμετοχή στις διεθνείς διασυνδέσεις με Κύπρο - Ισραήλ και με την Αίγυπτο. Αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό για αναβάθμιση των διασυνδέσεων με τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ιταλία, καθώς και στο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία.

Μηδαμινές θα ήταν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης αν είχαν γίνει πιο γρήγορα τα απαραίτητα βήματα προς τις ΑΠΕ, υποστήριξε ο επικεφαλής της Enel Green Power για την Ευρώπη Αριστοτέλης Χαντάβας. Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Γιώργος Αλεξόπουλος ανέφερε ότι οι αποφάσεις της Ε.Ε. που δεν αποκλείουν τη συνέχιση της χρήσης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Συνέστησε προσοχή προκειμένου να μη δημιουργηθεί ευρωπαϊκή εξάρτηση σε πρώτες ύλες από τρίτες χώρες, όπως συνέβη με την εξάρτηση από τον ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο και τη Ρωσία για το φυσικό αέριο.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥTΕΜΠΟΡΙΚΗ")