Ήταν Ωραίο όσο Κράτησε: Σε Ανοδικό Σπιράλ Φ. Αέριο-Πετρέλαιο- Νέα Πτώση σε Ρεύμα-Βενζίνες

Ήταν Ωραίο όσο Κράτησε: Σε Ανοδικό Σπιράλ Φ. Αέριο-Πετρέλαιο- Νέα Πτώση σε Ρεύμα-Βενζίνες
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 8 Ιουλίου 2022 - 08:31

Ήταν μια φευγαλέα αίσθηση η ελπίδα ότι –τουλάχιστον- οι τιμές του πετρελαίου θα εύρισκαν ξανά τη δίοδο για επιστροφή σε διψήφια νούμερα διακύμανσης. Οι προσδοκίες που γεννήθηκαν στην αγορά μετά το πρόσφατο καθοδικό ράλι του αργού διαλύθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες. Στις αρχές των σημερινών συναλλαγών, το Brent, το διεθνές benchmark κινείται στο εύρος διακύμανσης των 105 δολαρίων ανά βαρέλι από 99, 69 δολάρια ανά βαρέλι, χθες, ενώ ανάλογη εικόνα δείχνει και η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας WTI που διαμορφώνεται στην περιοχή των 103 δολαρίων ανά βαρέλι, από τα 98,85 δολάρια που κυμαινόταν χθες. Σήμερα, η γενική κατεύθυνση των τιμών του πετρελαίου 

δικαιώνει περισσότερο τους αναλυτές που αναμένουν ότι θα φθάσουν στα 140 δολάρια ανά βαρέλι, σε περίπτωση μιας παγκόσμιας ύφεσης, παρά εκείνους που περίμεναν το αντίθετο σε περίπτωση ύφεσης. «Τα 140 δολάρια εξακολουθούν να είναι η βασική μας υπόθεση, επειδή, σε αντίθεση με τις μετοχές που αποτελούν προβλεπτικά στοιχεία ενεργητικού, τα εμπορεύματα πρέπει να επιλύσουν τη σημερινή αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης» ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος αναλυτής της Goldman Sachs, ο οποίος συνέκρινε τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά με την ύφεση του 2008.

Εκείνη την περίοδο, οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμπταν κατά τους πρώτους έξι μήνες της ύφεσης της αγοράς, αλλά στο τέλος παρασύρθηκαν από την φρενίτιδα που πυροδότησε η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας. Τώρα, η Goldman διαβλέπει μεγάλες πιθανότητες για μια επανάληψη του φαινομένου.

(Εβδομαδιαία διακύμανση τιμών Brent. Πηγή: FT.com)

Η κατάσταση είναι απείρως χειρότερη στις αγορές φυσικού αερίου. Οι τιμές συμβολαίων για παραδόσεις Αυγούστου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF διαμορφώνονται σήμερα στα περίπου 184 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από τα 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χθες!

Τουλάχιστον η εικόνα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στη χώρα μας δείχνει πιο ευοίωνη το τελευταίο διήμερο. Έτσι, η διόρθωση που έκανε την εμφάνισή της χθες, με την τιμή εκκαθάρισης στο ΕΧΕ να διαμορφώνεται στα 345,62 ευρώ/MWh, σήμερα, Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022, η υποχώρηση επεκτείνεται στα 342,98 ευρώ / MWh. Η υψηλότερη τιμή του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 420,13 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη στα 174,71 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία μείωση της τάξης του 1% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Επίσης, η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 379,48 GWh, ενώ στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 15,3%, το φυσικό αέριο 45,3% τα υδροηλεκτρικά 5,7% οι εισαγωγές 10,3% και οι ανανεώσιμες 18,1%. Τέλος οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 23,701 MWh και οι εισαγωγές στις 19,586 MWh.

 

(Μέση τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας στην Ευρώπη. Πηγή: ΡΑΕ) 

Στην υπόλοιπη Ευρώπη η εικόνα δεν είναι το ίδιο ευοίωνη. Η μικρή διόρθωση που παρατηρήθηκε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας διακόπηκε απότομα σήμερα, με αποτέλεσμα η τιμή εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στην Γαλλία να διαμορφώνεται στα 410, 95 ευρώ /MWh, από μόλις 381, 79 ευρώ χθες, ενώ στην γειτονική Ιταλία η τιμή είναι 422,06 ευρώ/ MWh από 412,9 ευρώ χθες.

Ισχυρή πτώση σημειώνουν για δεύτερο διαδοχικό 24ωρο και οι αγορές των γειτονικών μας Βουλγαρία και Ρουμανία, με την τιμκή εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας να υποχωρεί κάθετα σήμερα, στα 279,89 ευρώ/MWh από τα 331,47 ευρώ χθες, ενώ ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η αγορά της Σουηδίας με την τιμή εκκαθάρισης να διαμορφώνεται σήμερα στα 87,09 ευρώ/MWh από 112,35 ευρώ χθες.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο των τιμών των υγρών καυσίμων οι τιμές της αμόλυβδης 95 οκτανίων διατηρείται πάντα σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν και ελαφρώς διορθωμένη προς τα κάτω. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή για σήμερα Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022, διαμορφώνεται στα 2,314 ευρώ ανά λίτρο, από 2,328 ευρώ ανά λίτρο χθες και παραμένει η χαμηλότερη σε ολη την Ελλάδα. Στην Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή είναι 2.330 ευρώ ανά λίτρο, μειωμένη από τα 2,338 ευρώ ανά λίτρο, χθες ενώ ο Νομός Κυκλάδων εξακολουθεί να κρατά τα ηνία της ακρίβειας, με την τιμή της αμόλυβδης να βρίσκεται στα 2,497 ευρώ ανά λίτρο.

Όπως προβλέπουν οι ενώσεις πρατηριούχων Αττικής, η μέση τιμή χονδρικής στις βενζίνες, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο κίνησης, θα είναι σημαντικά μειωμένες για αύριο Σάββατο.