Εγκαίνια για τον Ελληνοβουλγαρικό Αγωγό IGB, Παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη και του Κ. Πετκόφ

Εγκαίνια για τον Ελληνοβουλγαρικό Αγωγό IGB, Παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη και του Κ. Πετκόφ
energia.gr
Παρ, 8 Ιουλίου 2022 - 08:46

Στην τελετή εγκαινίων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου IGB που έχει προγραμματιστεί για τις 12:00, και θα πραγματοποιηθεί στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεταξύ των προσκεκλημένων του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ο ομόλογός του της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, καθώς 

και ο ομόλογός από το Αζερμπαϊτζάν, τη χώρα που προμηθεύει με φυσικό αέριο τον αγωγό. Σημειώνουμε ότι ο αγωγός IGB συνδέει την Κομοτηνή με την Στάρα Ζαγόρα στη γειτονική χώρα και θα μπορεί να μεταφέρει ποσότητες μέχρι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (bcm), με δυνατότητες επέκτασης της δυνανικότητάς του στα 5 bcm.

Το έργο, που είχε ξεκινήσει να σχεδιάζεται πριν από αρκετά χρόνια, αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία, υπό το φως της πρωτοφανούς ενεργειακήε κρίσηε, που γιγάντωσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της ευρύτερης περιοχής.