Έντονη Ανησυχία για Ενεργειακή Ένδεια στο Παρίσι, Μεγάλη Αισιοδοξία για Ενεργειακή Αυτάρκεια στην Αθήνα!

Έντονη Ανησυχία για Ενεργειακή Ένδεια στο Παρίσι, Μεγάλη Αισιοδοξία για Ενεργειακή Αυτάρκεια στην Αθήνα!
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 11 Ιουλίου 2022 - 08:15

«Η Ελλάδα θα βρεθεί μετά την κρίση σε καλύτερη θέση και θα είναι στο εγγύς μέλλον ενεργειακά αυτάρκης, γεγονός με πολύπλευρες διαστάσεις για την Πατρίδα μας», δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην εφημερίδα, Realnews. Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος 

στα ζητήματα που αφορούν στην ενέργεια τόνισε πως το κυβερνητικό σχέδιο για αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος θα πραγματωθεί μέχρι τέλους, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει  να ενισχύσει περαιτέρω τα μέτρα στήριξης, εφόσον οι συγκυρίες στον διεθνή περίγυρο το απαιτήσουν.

«Έχουμε αποδείξει ότι επί 2,5 χρόνια παραμένουμε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, γιατί αναλύουμε τα δεδομένα ορθά, προβλέπουμε διεισδυτικά, σχεδιάζουμε και προβαίνουμε σε έγκαιρες και αποτελεσματικές δράσεις. Υπάρχει μέριμνα και σχέδιο για να συνεχίσουμε τη στήριξη. Είμαστε μια Κυβέρνηση που έχει συνηθίσει στα δύσκολα και που έχει την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί. Οι πολίτες νιώθουν σιγουριά για το ότι θα μεριμνούμε για αυτούς συνεχώς και ανυποχώρητα» είπε.

Ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλώντας για το ενδεχόμενο να ανακύψουν περαιτέρω προβλήματα με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, εν όψει του προσεχούς χειμώνα, ανέφερε πως οι αρμόδιες αρχές επαγρυπνούν και δεν εφησυχάζουν, χωρίς όμως να πανικοβάλλονται. Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η χώρα μετέχει στη λήψη μέτρων και αποφάσεων, στο πλαίσιο της Ε.Ε. ώστε να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

«Έχουμε πλήρες εθνικό σχέδιο, το οποίο θα εμπλουτιστεί και με τις δυνατότητες που θα μας παράσχει η Ε.Ε.. Η Ελλάδα δεν είναι απλά καταναλωτής ενέργειας, αλλά μια χώρα με κομβικό, πια, ενεργειακό ρόλο στα Βαλκάνια. Δεν είμαστε σε θέση αδυναμίας. Χρειάζεται, όμως, και η κοινωνία να καταλάβει ότι σημαντικός άξονας της ενεργειακής μας πολιτικής είναι η οικονομία ενέργειας. Δεν μπορούμε, για λόγους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς, να διατηρούμε μη βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινότητά μας. Η Ελλάδα θα βρεθεί μετά την κρίση σε καλύτερη θέση και θα είναι στο εγγύς μέλλον ενεργειακά αυτάρκης, γεγονός με πολύπλευρες διαστάσεις για την Πατρίδα μας» υποστήριξε.

Τέλος, μιλώντας για το ζήτημα που κυριαρχεί κάθε χρόνο στη χώρα, τις πυρκαγιές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως οι αρχές είναι προετοιμασμένες πολύ καλύτερα από πέρυσι. «Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις: η κλιματική κρίση θα κάνει και αυτό το καλοκαίρι πολύ δύσκολο στο θέμα των πυρκαγιών. Αλλά, το αρμόδιο Υπουργείο και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις προβλέψεις. Χρειάζεται παράλληλα και κοινωνική υπευθυνότητα, ώστε να τα πάμε καλύτερα» κατέληξε.

Kαι ενώ στην Αθήνα, η κυβέρνηση αισιοδοξεί για τα μελλούμενα, στο Παρίσι επικρατεί κλίμα έντονης ανησυχίας. Είναι χαρακτηριστικό ότο ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, προειδοποίησε για πλήρη περικοπή της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, που χαρακτήρισε ως την πιο πιθανή επιλογή.

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ο οποίος ζήτησε από τη γαλλική κοινωνία να λάβει θέσεις μάχης για την οργάνωση, την ανακατεύθυνση, την εγκράτεια και τη μείωση της κατανάλωσης. "Τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις" είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεμέρ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πλήρη εθνικοποίηση της ΕDF, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν. Ο ίδιος διευκρίνισε, όμως, ότι δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόφαση της κυβέρνησής του.