(upd 11:35) Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα ημέρες προκειμένου να γίνουν οι προγραματισμένες εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, που διέρχεται την Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται κλειδί 

για τη διασφάλιση της ροής του ορυκτού καυσίμου προς την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.Η ροή ήταν προγραμματισμένη να διακοπεί περί τις 07:00 ώρα Ελλάδας και, αναμένεται, τουλάχιστον στη θεωρία, να επανεκκινήσει το πρωί της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα και εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, στο τέλος, τουλάχιστον όσο θα διαρκεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν μια σειρά μέτρα εμπορικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας ως μοχλό πίεσης προκειμένου να υποχρεώσουν την ηγεσία του Κρεμλίνου να σταματήσει τον πόλεμο.

Όμως, πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και η Μόσχα ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, ανέστειλε ή μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε αρκετές από αυτές.

Ο ρωσικός Όμιλος φυσικού αερίου, Gazprom, μίωσε ήδη σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, με τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

Η εικόνα στις αγορές φυσικού αερίου παραμένει αιχμάλωτη των ανοδικών πιέσεων, με τις τιμές του συμβολαίου παραδόσεων Αυγούστου, στην ολλανδική πλατφόρμα TTF να κυμαίνονται στην περιοχή των 169,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 155,00 που ξεκίνησαν στις σημερινές συναλλαγές. Η αγορά κρίνει πάντως, θετικά την ανακοίνωση του Καναδά ότι θα επιτρέψει της επιστροφή της τουρμπίνας που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του Nord Stream 1.  

Εν τω μεταξύ στο 60,2% βρίσκεται το επίπεδο αποθήκευσης αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα εβδομαδιαία αποθέματα να αξάνονται κατά 60 δισ. κυβικά πόδια (bcf) και να διαμορφώνονται σε 2.311 τρις. κυβικά πόδια (tcf), έναντι αρχικών προβλέψεων για αύξησή τους κατά 73 bcf.