Έντονα Ανοδικές οι Κατευθυντήριες Δυνάμεις της Αγοράς –Αέριο, Ρεύμα, Βενζίνες Παραμένουν στα Ύψη

Έντονα Ανοδικές οι Κατευθυντήριες Δυνάμεις της Αγοράς –Αέριο, Ρεύμα, Βενζίνες Παραμένουν στα Ύψη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 12 Ιουλίου 2022 - 10:51

(upd: 14:00) Προβληματισμός και υψηλές τιμές στην ενέργεια επικρατούν για ένα ακόμη 24ωρο, μία ημέρα μετά την πλήρη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, λόγω έργων 

«συντήρησης» του αγωγού. Η διακοπή υποτίθεται θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις της ρωσικής πλευράς. Δεν αποτελεί επομένως έκπληξη που οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να διαγράφουν τροχιές πέριξ των πολύ υψηλών ιστορικών επιπέδων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προθεσμιακά συμόλαια (futures) αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF κινούνται σήμερα στην περιοχή των 171,500 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ποσοστιαία άνοδο 4,24%.

Οι υψηλές τιμές πώλησης του αερίου συμπαρασύρουν και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Χθες η εικόνα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στην Αθήνα προκαλούσε πανικό, με την τιμή εκκαθάρισης στα 374,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ποσοστιαίο άλμα 54,8%. Σήμερα, η εικόνα είναι οριακά βελτιωμένη, καθώς η ΤΕΑ διαμορφώνετα στα 369,07 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ελαφρά πτώση της τάξης του 1,5%.

(Διακύμανση futures TTF)

Εφιαλτική είναι η εικόνα της αγοράς σε Γαλλία και Ιταλία, με την τιμή εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας να βρίσκεται στα 432,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στα 435,06 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντιστοίχως και να είναι μακράν οι ακριβότερες αγορές πανευρωπαϊκά.

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, 12/07/2022 (πηγή: ΡΑΕ)

Η αγορά της γειτονικής Βουλγαρίας διαμορφώνεται στα 369,06 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και της Ρουμανίας  στα 395,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στην Γερμανία, η Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 377,66 ευρώ ανά μεγαβατώτα, ενώ οι φθηνότερες αγορές στην Ευρώπη παραμένουν εκείνες στην Σουηδία (118,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στην Πολωνία ( 151,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και στην Ιβηρική, όπου η τιμή εκκαθάρισης βρίσκεται στα μόλις 155,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χάρη στο γεγονός ότι οι αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας λειτουργούν, ήδη, με το δικό τους μηχανισμό.

(Διακύμανση τιμών Brent τελευταίων επτά ημερών. Πηγή: FT.com)

Στις αγορές πετρελαίου, η εικόνα παραμένει στάσιμη, με ελαφρά ενδοσυνεδριακή κάμψη, με το Brent, το διεθνές benchmark να κινείται αυτή την ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος) στο εύρος διακύμανσης των 104,70 δολαρίων ανά βαρέλι και την τιμή της αμερικανικής ποικιλίας WTI να κυμαίνεται στην περιοχή των 101,40 δολαρίων ανά βαρέλι.

Τέλος, στο μέτωπο των τιμών των υγρών καυσίμων στη χώρα μας, οι τιμές της αμόλυβδης 95 οκτανίων σημειώνουν νέα υποχώρηση στα 2,283 ευρώ ανά λίτρο στην περιοχή της Αθήνας, που παραμένει η φθηνότερη αγορά. Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, για σήμερα Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022, διαμορφώνεται στα 2,30, ευρώ ανά λίτρο, ενώ η ακριβότερη τιμή καταγράφεται για άλλη μια ημέρα στο Νομό Κυκλάδων, με 2,471 ευρώ ανά λίτρο.

Όπως προβλέπουν οι ενώσεις πρατηριούχων Αττικής, η μέση τιμή χονδρικής στις βενζίνες και το πετρέλαιο κίνησης θα είναι σημαντικά αυξημένες, αύριο Παρασκευή 13 Ιουλίου, σε αντίθεση με τις τιμές για το υγραέριο κίνησης που θα υποχωρήσουν.