Το …βλέμμα προς τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων στρέφει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Άλλωστε, πρόκειται για τομείς που συνδέονται και με τον τομέα της Ενέργειας _ το νερό με υδροηλεκτρικά και μονάδες αποθήκευσης και τα απόβλητα με μονάδες καύσης σκουπιδιών. Μάλιστα, πριν λίγο καιρό, η Διοίκηση της ΡΑΕ ενέκρινε δαπάνη ώστε ο Ρυθμιστής της ενεργειακής αγοράς, να υποστηριχθεί από μελετητή για τη  διερεύνηση του θεσμικού πλαισίου το οποίο αφορά ζητήματα υδάτων και απορριμμάτων. Ειδικότερα, ο ανάδοχος θα διενεργήσει νομική έρευνα καταγραφής και ταξινόμησης σε θεματικές ενότητες των ισχυουσών διατάξεων που αφορούν τις αρμοδιότητες που διέπουν τους τομείς 

αυτούς και σχετίζονται με ενεργειακά ζητήματα. Στην προοπτική της σύστασης και λειτουργίας μιας νέας ενιαίας ρυθμιστικής Αρχής, η οποία θα ελέγχει εκτός από την αγορά ενέργειας, τα ύδατα, τα λύματα αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων είχε αναφερθεί πριν από περίπου έναν χρόνο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Η σύσταση ανεξάρτητων αρχών διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και υδάτων και λυμάτων, αποτελεί ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να λάβει η κυβέρνηση την τέταρτη και πέμπτη δόση των κονδυλίων. Και το σκεπτικό της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για τη δημιουργία μιας υπερ-εποπτικής αρχής για ενέργεια, νερά και σκουπίδια υπό την ομπρέλα της ΡΑΕ βασίζεται στο γεγονός ότι η Αρχή παρά την υποστελέχωσή της, είναι ήδη οργανωμένη, διαθέτει κτιριακή υποδομή και έμπειρο προσωπικό, οπότε δεν θα χρειαστεί να στηθούν δύο νέες ξεχωριστές Αρχές.

Όσον αφορά στον κρίσιμο τομέα των υδάτων, η νέα θα   είναι  αρμόδια για την εφαρμογή της πολιτικής ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που έχει σχεδιαστεί από το ΥΠΕΝ. Επίσης, θα πρέπει να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο και να εποπτεύσει τον τομέα, συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού της τιμολογιακής πολιτικής για το νερό σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», διασφαλίζοντας παράλληλα και τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών ύδρευσης στην Ελλάδα.  

Για τα απόβλητα η Αρχή θα επιβλέπει την ορθότητα της τιμολογιακής πολιτικής, τη διαχείριση των απορριμμάτων ανά τη χώρα και την ορθή λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου αλλά και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τη διαχείριση των σκουπιδιών και των λυμάτων η Ελλάδα καταβάλει ανά εξάμηνο στην Κομισιόν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Θετικός στη δημιουργία μιας ενιαίας Αρχής είχε εμφανιστεί, πριν από λιγες ημέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους και ο επικεφαλής της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας, επισημαίνοντας ωστόσο την έλλειψη στελεχικού δυναμικού. Αντίστοιχα παραδείγματα ενός ενιαίου Ρυθμιστή υπάρχουν διεθνώς, όπως της Ρυθμιστικής Αρχής της Ιταλίας (ARERA), η οποία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των τομέων ρεύματος, φυσικού αερίου, διαχείρισης νερού,  απορριμμάτων και τηλεθέρμανσης, αλλά και της Σιγκαπούρης, η οποία μάλιστα έχει μελετηθεί από τη ΡΑΕ. Επίσης, ανάλογες Αρχές για ενέργεια, ύδατα και περιβάλλον λειτουργούν στην Ιρλανδία (Commission for Regulation of Utilities - CRU), στη Βουλγαρία (EWRC), αλλά και στη Μάλτα.