Στα 104 δολάρια ανά βαρέλι προβλέπει η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) ότι θα διαμορφωθεί η τιμή του Brent το 2022, ενώ για το αμέσως επόμενο έτος, 2023, η πρόβλεψη είναι ότι θα κυμανθεί πέριξ των 94 δολαρίων. Η EIA αναφέρει ότι οι βραχυπρόθεσμες ενεργειακές προοπτικές για τον μήνα που διανύουμε είναι εξαιρετικά αβέβαιες και ρευστές

κάτι που προκύπτει από μια σειρά διαφορετικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία. "Οι παράγοντες που οδηγούν στην αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο οι κυρώσεις επηρεάζουν την παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας, τις αποφάσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ", εξηγεί η αμερικανική υπηρεσία.

Σύμφωνα με την EIA, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αυξάνονται κατά 0,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022 και παραμένουν αμετάβλητα το 2023.

"Αναμένουμε ότι η παγκόσμια κατανάλωση υγρών καυσίμων θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2022 και κατά 2,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023", προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η αμερικανική υπηρεσία προσθέτει ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως και θα ανέλθει, κατά μέσον όρο, στα 28,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2022, για να αυξηθεί περαιτέρω, στα 29,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023.

Τέλος, η EIA συμπεριλαμβάνει στις προοπτικές της ότι αναμένει πως οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 10,5 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, δηλαδή θα μειωθούν κατά 6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το νούμερο συνιστά μείωση των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 14% σε σχέση με την πρόβλεψη της EIA τον περασμένο Ιούνιο.