Απλησίαστα, Αέριο – Ρεύμα. Πετρέλαιο, Βενζίνες Διολισθαίνουν με τα Θεμελιώδη Δεδομένα να Παραπέμπουν σε Άνοδο

Απλησίαστα, Αέριο – Ρεύμα. Πετρέλαιο, Βενζίνες Διολισθαίνουν με τα Θεμελιώδη Δεδομένα να Παραπέμπουν σε Άνοδο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 14 Ιουλίου 2022 - 08:35

(τελ. ενημέρωση 13:10) Σε ζοφερό τοπίο αποδεικνύεται για τους καταναλωτές ο τομέας της ενέργειας, καθώς η τιμή του βασικού καυσίμου για την κίνηση των μηχανών της οικονομίας, του φυσικού αερίου, παραμένει στην κόκκινη ζώνη. Τα futures Αυγούστου, στην ολλανδική πλατφόρμα TTF κινού ται στο εύρος διακύμανσης 

των 176,00-177,00 ευρώ ανά μεγαβατώρα έχοντας υποχωρήσει από τα 180,500.

Η διατήρησή τους σε πολύ υψηλά επίπεδα έρχεται σε συνέχεια μιας ολόκληρης σειράς αρνητικών εξελίξεων στο αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως είναι οι ανησυχίες για πιθανή ολοκληρωτική διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που έχει κλείσει από προχθές και έως τις 21 Ιουλίου, για «προγραμματισμένα έργα συντήρησης», σύμφωνα με την Gazprom.

Το πόσο ευάλωτη και ρευστή είναι η αγορά στις ημέρες μας, αποδεικνύεται όμως και από ένα άλλο γεγονός. Παρά το ότι οι τιμές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αλληλοεπηρεάζονται, εν τούτοις, το νέο άλμα στα futures των ΤΤF, δεν επέδρασε ανάλογα στις τιμές εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στην Ελλάδα που διαμορφώθηκαν για σήμερα Πέμπτη 14 Ιουλιου 2022, στα 271,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συνεχίζοντας την καθοδική τάση τους από το κλείσιμο της Τετάρτης όταν διαμορφώθηκαν στα 303, 19 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή εκκαθάρισης εμφανίζεται μειωμένη  κατά 11% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που εμπεριέχονται στην τριμηνιαία έκθεση της Ευεωπαϊκής Επιτροπής για το α΄τρίμηνο του έτους, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από πλευράς ακρίβειας στην χονδρική τιμή ηλεκτρισμού, με το κόστος να καταγράφει τρομακτικό άλμα της τάξης του 343%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021. Την ίδια περίοδο, η τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά της χώρας αυξήθηκε κατά το δυσοίωνο 111%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. στις τιμές προμήθειας προς τις επιχειρήσεις, με την αύξηση να φθάνει στο 242% για την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2022.

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑΕ)

Πολύ ανησυχητική παραμένει η εικόνα της Αγοράς Επόμενης Ημέρας σε Ιταλία και Μάλτα, με την τιμή εκκαθάρισης να βρίσκεται στα 446,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στα 442,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στην Ρουμανία καταγράφει μέση τιμή εκκαθάρισης στα 418, 59 ευρώ.

Η αγορά της γειτονικής Βουλγαρίας διαμορφώνεται στα  ίδια επίπεδα με τα ελληνικά (271, 18 ευρώ), στην Γερμανία, βρίσκεται στα 367,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στην Σουηδία η τιμή εκκαθάρισης έχει καταρρεύσει στα 4,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τέλος, στην Πολωνία η τιμή Αγοράς Επόμενης Ημέρας βρίσκεται στα 170, 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στην Ισπανία, που λειτουργεί τον δικό της μηχανισμό αγοράς,  στα 162, 22 ευρώ.  

Στις αγορές πετρελαίου, η εικόνα παραμένει από χθες έντονα καθοδική, με το Brent, το διεθνές benchmark να κινείται αυτή την ώρα (13:15 ώρα Ελλάδος) στο εύρος διακύμανσης των 97,36 δολαρίων ανά βαρέλι και την τιμή της αμερικανικής ποικιλίας WTI να κυμαίνεται στην περιοχή των 94,00 δολαρίων ανά βαρέλι. Οι αναλυτές αναρωτιούνται ωστόσο, έως πότε οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση και συνακόλουθα κατάρρευση της ζήτησης για αργό, θα επηρεάζουν τα υπόλοιπα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς που παραμπέμπουν σε άνοδο των τιμών μεσοπρόθεσμα και έως το τέλος του έτους.  

Η εικόνα είναι και σήμερα σχετικά ανάλογη με τη χθεσινή, με το Brent να κινείται οριακά πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι και το WTI να περιφέρεται γύρω από το χθεσινό κλείσιμό του.  

Τέλος, στο μέτωπο των τιμών των υγρών καυσίμων στη χώρα μας, οι μέσες τιμές της αμόλυβδης 95 οκτανίων σημειώνουν νέα υποχώρηση στα 2,276 ευρώ ανά λίτρο στην περιοχή της Αθήνας, που παραμένει η φθηνότερη αγορά. Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, για σήμερα Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022, διαμορφώνεται με νέα υποχώρηση στα 2,288 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η ακριβότερη τιμή καταγράφεται για άλλη μια ημέρα στο Νομό Κυκλάδων, με οριακή άνοδο, στα 2,473 ευρώ ανά λίτρο.

Η πτώση στις τιμές της αντλίας αποτυπώνονται πολύ χαρακτηριστικά στον πίνακα που ακολουθεί και δείχνει τη διαμόρφωση των τιμών χονδρικής διυλιστηρίου για την περιοχή της Αττικής, για σήμερα Πέμπτη.

Τέλος οι ενώσεις πρατηριούχων Αττικής, προβλέπουν ότι η μέση τιμή χονδρικής διυλιστηρίου στις βενζίνες θα είναι πολύ μειωμένες, για αύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου, μειωμένες για το υγραέριο κίνησης και ελαφρά αυξημένες για το πετρέλαιο κίνησης.