«Όχι» και Από Ελλάδα στην Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Μείωση 15% στην Κατανάλωση Φυσικού Αερίου (Video)

«Όχι» και Από Ελλάδα στην Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Μείωση 15% στην Κατανάλωση Φυσικού Αερίου (Video)
energia.gr
Πεμ, 21 Ιουλίου 2022 - 14:40

Και η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% – σε εθελοντική, κατ’ αρχήν, βάση – ως το Μάρτιο του 2023. Ήδη αρνητικά έχει τοποθετηθεί η ισπανική κυβέρνηση (εδώ) αλλά και η ΕΒΙΚΕΝ (εδώ), που θεωρεί ότι η πρόταση είναι «άδικη» για τη χώρα μας, με δυσανάλογες αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική μας οικονομία

Εξάλλου, η ΡΑΕ (εδώ) κατήρτισε και απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση, σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με τα μέτρα που θα ληφθούν από τις ελληνικές αρχές σε περίπτωση μείωσης ή διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση  στη χρήση φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τη μείωση 15% στη χρήση του φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ, που προτείνει η Κομισιόν. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις για τις τιμές και την προμήθεια και πιστεύουμε ότι οι προτάσεις αυτές θα δώσουν λύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και τους καταναλωτές».

Video με την σημερινή (21/7) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Γιάννη Οικονόμου:

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης είναι:

  • Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης.
  • Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.
  • Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη
  • Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής.
  • Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
  • Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.
  • Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, κυλιόμενες περικοπές φορτίου.

Στις περιπτώσεις περιορισμένων εισαγωγών φυσικού αερίου και επομένως προβλημάτων στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, προβλέπονται επιπλέον τα εξής μέτρα:

  • Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής.
  • Αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.
  • Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων.
  • Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
  • Ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως τις ώρες αιχμής (Ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, ύδρευσης – αποχέτευσης)
  • Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου.
  • Δημιουργία μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο (θα εισάγονται δηλαδή τελευταίες στην αγορά).

Συνολικά το σχέδιο της ΡΑΕ περιλαμβάνει τις δράσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων στην ηλεκτροπαραγωγή που σχετίζονται (εκτός από τη διακοπή του φυσικού αερίου) με βλάβες, φυσικούς κινδύνους, πανδημίες, κυβερνοεπιθέσεις κ.ά.