Ιστορική Επίσκεψη Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα: Ενέργεια-Άμυνα-Οικονομία στην Ατζέντα των Συζητήσεων

Ιστορική Επίσκεψη Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα: Ενέργεια-Άμυνα-Οικονομία στην Ατζέντα των Συζητήσεων
energia.gr
Τρι, 26 Ιουλίου 2022 - 09:39

Υψηλής στρατηγικής σημασίας επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρίγκηπας-διάδοχος του θρόνου των Σαούντ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας της χώρας του, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί, από τους υπουργούς εξωτερικών Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα ενέργειας, όπως η παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου, ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών και ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η επίσκεψη του πρίγκηπα Μπιν Σαλμάν έπεται της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπάιντεν στο Ριάντ, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται ώστε η Σαουδική Αραβία, κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο να πειστεί να αυξήσει τις ποσοστώσεις της προκειμένου να συμβάλει καθοριστικά να υποχωρήσουν οι τιμές του αργού.

Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας θα έχει την δυνατότητα να συνομιλήσει με κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες, όπως μεταξύ άλλων, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος του ΣΕΒ, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος του Ομίλου Mytilineos, ο κ. Ευάγγελος Μαρινάκης της Capital Partners, και ο Γιώργος Περιστέρης της TΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι οποίοι θα θα παρακαθήσουν σε δείπνο, που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου στόχος είναι να διευρύνει τη βάση των επενδυτών υψηλού βεληνεκούς που διατίθενται να χρηματοδοτήσουν μεγάλα projects στη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά από το 2018 που ο πρίγκιπας -διάδοχος Μπιν Σαλμάν επισκέπτεται επίσημα, χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην άρση αυτής της ιδιότυπης διπλωματικής απομόνωσής του, για τη φερόμενη ανάμειξή του στην υπόθεση Κασόγκι, συνέβαλαν τα μέγιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Εκτός των ενεργειακών θεμάτων που «καίνε» αυτή την περίοδο, η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας θα συζητήσει με την ελληνική πλευρά την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Θυμίζουμε πως η Ελλάδα έχει παραχωρήσει στο Ριαντ το πλέον σύγχρονο σύστημα πυραυλικής άμυνας, Patriot, μαζί με το πλήρωμα που το χειρίζεται, προκειμένου α βοηθήσουν το βασίλειο να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις που εξαπολύουν οι αντάρτες Χούτι με πυραύλους εναντίον στόχων στην Σαουδική Αραβία.

Ακόμη, στην  ατζέντα της επίσκεψης περιλαμβάνονται και θέματα επέκτασης της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και το σχέδιο που προβλέπει την τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου στην Μεσόγειο που θα μεταφέρει δεδομένα, γεγονός που θα επιτρέψει στη χώρα μας να μετατραπεί σε περιφερειακό ψηφιακό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.

«Ο ουρανός είναι το όριο», δήλωσε ενθουσιασμένος ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ μπιν Αμπουλαζίζ αλ Φαλίχ, αναφερόμενος στην προνομιακή γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.