Έρευνα Focus Bari - YouGov: Ένας στους Πέντε Έχει Ήδη Μειώσει τις Μετακινήσεις με το Αυτοκίνητό του

Έρευνα Focus Bari - YouGov: Ένας στους Πέντε Έχει Ήδη Μειώσει τις Μετακινήσεις με το Αυτοκίνητό του
energia.gr
Πεμ, 28 Ιουλίου 2022 - 11:18

Εγκαταλείπουν το αγαπημένο τους αυτοκίνητο οι Ελλήνες λόγω κυρίως της εκτιίναξης των τιμών των καυσίμων. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, ένας στους πέντε οδηγούς έχουν ήδη μειώσει την χρήση του αυτοκινήτου του, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες σκοπεύουν να περιορίσουν τη χρήση του μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Όπως προαναφέρθηκε κύριος λόγος είναι το αυξημένο κόστος των καυσίμων αλλά και το κόστος συντήρησης, ενώ ορισμένοι

από τους συμμετέχοντες στην έρευνα επικαλέστηκαν την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή ως αιτία για την περιορισμένη χρήση ΙΧ.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι για τις κοντινές διαδρομές θα εξυπηρετούνται από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή θα μετακινούνται με τα πόδια. Όσον αφορά τη χρήση δίκυκλων οχημάτων, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι τα επιλέγουν για κοντινές διαδρομές ή και για σωματική άσκηση.

Τέλος, το 25% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα περιορίσει τη χρήση ΙΧ, είτε γιατί οι καθημερινότητα δεν το επιτρέπει (λ.χ. μεγάλη απόσταση από το σπίτι στην εργασία) είτε γιατί δεν επιθυμεί να αλλάξει συνήθειες.

Πιο αναλυτικά, η νέα Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari | YouGov δείχνει ότι:
– Πάνω από τους μισούς Έλληνες οδηγούς αυτοκινήτου δηλώνουν ότι θα μειώσουν τη χρήση του ΙΧ τους το επόμενο εξάμηνο, ενώ ένας στους πέντε το έχει ήδη κάνει.
– Ο βασικός λόγος που θέλουν να χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητο είναι το υψηλό κόστος συντήρησης του αυτοκινήτου και το κόστος των καυσίμων.
– Η προστασία του περιβάλλοντος από τους ρύπους και την κλιματική αλλαγή εκφράζεται σε σχετικά περιορισμένο βαθμό, αναφέρει η έρευνα.
– Οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης είναι να πηγαίνουν σε κοντινές διαδρομές με τα πόδια, ή/και να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ…
– Τα δίκυκλα οχήματα, ηλεκτρικά και μη, θα χρησιμοποιηθούν σε χαμηλότερο βαθμό για κοντινές διαδρομές, αναψυχή ή/και σωματική εξάσκηση.
– Παρά το ακριβό κόστος καυσίμων, ένας στους τέσσερις Έλληνες οδηγούς δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να μειώσει τη χρήση του ΙΧ του, είτε γιατί οι διαδρομές και οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν το επιτρέπουν, είτε γιατί δεν θέλει να αλλάξει συνήθειες.