Σε σχεδόν 4 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των συμφωνιών που υπεγράφησαν χθες μεταξύ ελληνικών και σαουδαραδικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της επίσκεψης στη χώρα μας του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Συνολικά υπεγράφησαν 16 συνεργασίες στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της μεταφοράς δεδομένων, των αερομεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας. Στο δε επιχειρηματικό φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στην επιχειρηματική αντιπροσωπία της Σαουδικής Αραβίας συμμετείχαν ανώτερα στελέχη από 59 εταιρείες τα οποία δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως ενέργεια, κατασκευές, τουρισμός και logistics και πραγματοποιήθηκαν 234 συναντήσεις business-to-business (B2B) με περισσότερες από 80 ελληνικές εταιρείες.

Από ελληνικής πλευράς, συμφωνίες υπέγραψαν οι εταιρείες/όμιλοι Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A., Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A., Chr. Stamatiou & Sons S.A., Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A.

Μεταξύ των συμφωνιών είναι η ίδρυση κοινής επιχείρησης 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το λεγόμενο East to Med data Corridor (έργο EMC). Το έργο θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας ως τηλεπικοινωνιακής πύλης προς την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να οικοδομήσει την ψηφιακή της οικονομία.

Το East to Med data Corridor θα αναπτυχθεί από το MENA HUB, που ανήκει στην STC της Σαουδικής Αραβίας και στην ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA. Η ΔΕΗ και ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Κύπρου CYTA θα έχουν επίσης μερίδιο στο έργο.

Μια άλλη σημαντική συμφωνία, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, αφορά τον κλάδο της ενέργειας και καλύπτει τόσο τις συμβατικές όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συμφωνία θα συσχετίσει την τεχνογνωσία της Σαουδικής Αραβίας στον ενεργειακό τομέα με τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή.

Όπως σημειώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, η διήμερη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου αποδεικνύει την ολοένα στενότερη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και κοινές πρωτοβουλίες στους τομείς των επενδύσεων, της άμυνας και του πολιτισμού και πραγματοποιήθηκε έπειτα από την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας πέρυσι και τη συνάντηση της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας που έλαβε χώρα στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου 2022.

Παρόντες στη συνάντηση -επιχειρηματικό φόρουμ, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας-, πέραν του κ. Φραγκογιάννη και του κ. Σμυρλή οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία και την ευθύνη οργάνωσης της εκδήλωσης, ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και από τη σαουδαραβική πλευρά ο υπουργός Επενδύσεων Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, ο υπουργός Εμπορίου Dr. Majid bin Abdullah Al-Qasabi και ο υπουργός Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ανώτερα στελέχη 36 σαουδαραβικών επιχειρήσεων και περισσότερων από 80 ελληνικών, καθώς επίσης οι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, Lubna Al-Olayan και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια είναι τα εξής:

Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding -MoU) στη Ναυτιλία μεταξύ των Dynacom Tankers Management Ltd και National Shipping company of Saudi Arabia (Bahri).

Μνημόνιο Κατανόησης στις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ των Sea Traders S.A. και National Shipping company of Saudi Arabia (Bahri).

Μνημόνιο Κατανόησης στην Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο, τις ΑΠΕ και τα έργα Υποδομών μεταξύ των Mytilineos S.A. και Ajlan & Bros. Holding Group (Abilitii).

Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στη διερεύνηση πιθανών ευκαιριών στους τομείς της ενέργειας, του φυσικού αερίου, των εξορύξεων, των ΑΠΕ, της αποθήκευσης ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων μεταξύ των Mytilineos S.A. και Albawani.

Μνημόνιο Κατανόησης για τη δημιουργία εταιρείας προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος μεταξύ των Hellenic Environmental Center S.A. και Advanced Systems Group international for Trading.

Συμφωνία συνεργασίας για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών τομέων στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ των Theon Sensors S.A και National Company for Mechanical Systems.

Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, με πιθανή προμήθεια φ/β κυψελών από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα μεταξύ των Mytilineos S.A. και Desert TECHNOLOGIES INDUSTRIES FACTORY.

Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη κοινών προϊόντων και την πώληση και διανομή προϊόντων στη Σαουδική Αραβία, στον Περσικό Κόλπο και στην ελληνική αγορά μεταξύ των RAYCAP και Desert TECHNOLOGIES INDUSTRIES FACTORY.

Μη δεσμευτική επιστολή ενδιαφέροντος μεταξύ των GrEC Fund και FAS Energy Company, βάσει της οποίας η τελευταία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να συμμετέχει ως επενδυτής και εταίρος (LP) του GrEC Fund στη βάση των καλύτερων προσπαθειών.

Μνημόνιο Κατανόησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα των κτηρίων και των κατασκευών μεταξύ των Holroyd Holdings Ltd και SHIBH AL JAZIRA GENERAL CONTRACTING (SAJCO).

Μνημόνιο Κατανόησης για ναυτιλιακή και ναυπηγική συνεργασία μεταξύ των Southpoint Maritime S.A. και SHIBH AL JAZIRA GENERAL CONTRACTING (SAJCO).

Μνημόνιο Συνεννόησης για την από κοινού ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας στη Σαουδική Αραβία και ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης για τομείς υδατοκαλλιέργειας μεταξύ των CHR.STAMATIOU & SONS S.A. και Tharawat Seas Company.

Συμφωνία Αντιπροσωπίας Πωλήσεων μεταξύ των Aegean και Elaf Aviation Group. Η συνεργασία αναμένεται να αυξήσει τα ταξίδια, τον τουρισμό και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο κρατών.

Μνημόνιο για την ίδρυση εργοστασίου στη Σαουδική Αραβία, μεταξύ των Highway Special Construction Systems S.A. και Mshari Al Shathri Company

Συμφωνία για το έργο Collahuasi Chile μεταξύ των CORINTH PIPEWORKS PIPE INDUSTRY S.A. και AL-QAHTANI PIPE COATING INDUSTRIES.

Μνημόνια Συνεργασίας στον τομέα των εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ της Al-Batha και των εταιρειών Waqar, Sparta Spirit Co, Agricultural Products of Thassos SA, Marmeliza Handmade Delicacies and Avgi Ltd.

«Πράσινα λιμάνια» στη Σ. Αραβία από την HEC

Μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών ήταν αυτή που υπέγραψε η Hellenic Environmental Center για τη δημιουργία υποδομών παραλαβής και επεξεργασίας καταλοίπων πλοίων που προσεγγίζουν τα λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ανάλογη δραστηριότητα στη μεγάλη πετρελαιπαραγωγό χώρα. Η δραστηριότητα της HEC αφορά τη μετατροπή λιμενικών εγκαταστάσεων σε «πράσινα λιμάνια» και για τη λειτουργία της στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να αναπτυχθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας καταλοίπων πλοίων, καθώς ένας στόλος εξειδικευμένων πλοίων και βυτιοφόρων τα οποία θα περισυλλέγουν τα κατάλοιπα των πλοίων.

Επισημαίνεται ότι η HEC είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της στην Ευρώπη, έχοντας αναπτύξει δίκτυο στα λιμάνια του Πειραιά, της Μάλτας, του Γιβραλτάρ και του Αμβούργου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")