Η ξαφνική έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου φαίνεται να αποτελεί μέρος των προετοιμασιών για το ταξίδι προς την κυπριακή ΑΟΖ τις επόμενες ημέρες.  Το Αμπντουλχαμίντ Χαν απέπλευσε από το λιμάνι Τασουκού το βράδυ του Σαββάτου με νοτιοδυτική κατεύθυνση. Η κίνηση του τουρκικού γεωτρύπανου, ένα δεκαήμερο πριν από την ημερομηνία που έδωσε η ίδια η Τουρκία, σήμανε συναγερμό σε Λευκωσία και Αθήνα.

Στη συνέχεια ωστόσο από την πορεία που ακολούθησε το πλοίο και το γεγονός ότι στάθμευσε σε μια απόσταση 15 μιλίων από τα τουρκικά παράλια, φάνηκε ότι οι ενέργειές του ήταν καθαρά στο πλαίσιο της προετοιμασίας του γεωτρύπανου. 

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία ανέφεραν στον «Φ» (χθες βράδυ) πως το γεωτρύπανο παρέμεινε σταθμευμένο σε απόσταση από το λιμάνι, βόρεια της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Παράλληλα, σημείωναν ότι το πλοίο είχε δηλώσει ως προορισμό του στο λιμάνι Τασουκού και όχι οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Την ίδια ώρα ωστόσο οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η Τουρκία να κάνει τις κινήσεις της προ της 9ης Αυγούστου. 

philenews.com