Αποκλιμακώνεται προσωρινά η ένταση ανάμεσα στο Κόσοβο και την Σερβία μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης στην Πρίστινα ότι αναστέλλει για έναν μήνα την εφαρμογή της απόφασης αντικατάστασης των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προχώρησε στην αναβολή έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η απόφαση για τις πινακίδες κυκλοφορίας δεν αποσύρεται, αλλά θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου, όχι από σήμερα 1η Αυγούστου όπως είχε αναγγελθεί

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου αλλά και του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος με δηλώσεις του προειδοποίησε ακόμη και με πόλεμο εάν οι Σέρβοι της περιοχής «γίνουν στόχος νέου πογκρόμ».

«Η ατμόσφαιρα έχει “θερμανθεί” και οι Σέρβοι δεν θα υποστούν άλλες φρικαλεότητες», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Βελιγράδι την Κυριακή. «Η έκκλησή μου προς όλους είναι να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ειρήνη με σχεδόν οποιοδήποτε κόστος. Ζητώ από τους Αλβανούς να συνέλθουν, από τους Σέρβους να μην υποκύπτουν σε προκλήσεις, αλλά ζητώ επίσης από τους εκπροσώπους των ισχυρών και μεγάλων χωρών, που έχουν αναγνωρίσει τη λεγόμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να δώσουν λίγη προσοχή στο διεθνές δίκαιο και στην πραγματικότητα επί τόπου και να μην επιτρέψουν στους προστατευόμενούς τους να προκαλέσουν συγκρούσεις», σημείωσε ο Βούτσιτς.

Τα σχόλια του Βούτσιτς έγιναν καθώς το Κόσοβο ετοιμαζόταν να εφαρμόσει έναν αμφιλεγόμενο νόμο που απαιτεί από τους Σέρβους που ζουν στην περιοχή να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα. Εν τέλει το μέτρο πάγωσε μέχρι τον άλλο μήνα. Πως θα εξελιχθεί αυτή η αντιπαράθεση θα έχει συνέπειες και στο συνολικό θέμα που εκκρεμεί ως προς τις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας.

(η συνέχεια στο slpress.gr)