Η ΡΑΣ Κάλεσε σε Ακρόαση την Hellenic Train για τις Καθυστερήσεις/Ακυρώσεις Δρομολογίων στον Προαστιακό

Η ΡΑΣ Κάλεσε σε Ακρόαση την Hellenic Train για τις Καθυστερήσεις/Ακυρώσεις Δρομολογίων στον Προαστιακό
του Φώτη Φωτεινού
Τρι, 2 Αυγούστου 2022 - 14:00

Σε ακρόαση κάλεσε την Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, εξαιτίας της ολιγωρίας που, όπως υποστηρίζει η Αρχή, επέδειξε η εταιρεία στο αίτημα παροχής πληροφοριών για τις ακυρώσεις και καθυστερήσεις δρομολογίων στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Αθηνών και Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα, η Hellenic Train καλείται, ενώπιον της Επιτροπής Ακρόασης της ΡΑΣ, για παράβαση διάταξης του άρθρου 28 (παργ. 5 Ν. 3891/2010), καθώς δεν προχώρησε στην άμεση παροχή πληροφοριών και στοιχείων που αιτήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που ακυρώνονται/καθυστερούν δρομολόγια, και παράλληλα να γνωστοποιήσει σχέδιο δράσης με το οποίο θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού έργου.

Η παρέμβαση της προέδρου της ΡΑΣ, Ιωάννας Τσιαπαρίκου πραγματοποιήθηκε με την κοινοποίηση σχετικού εγγράφου στις 21 Ιουλίου 2022, στο οποίο υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι "τα προαναφερθέντα αιτήματα προς την εταιρεία διατυπώνονται σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η Μονάδα Ρύθμισης και Ελέγχου Σιδηροδρομικής Αγοράς της ΡΑΣ γίνεται αποδέκτης πλήθους παραπόνων επιβατών  που αφορούν καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων, τα οποία μάλιστα τείνουν να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα".

Ωστόσο, η Hellenic Train, όπως αναφέρει η Αρχή, δεν ανταποκρίθηκε με οποιονδήποτε τρόπο στο έγγραφο αίτημα, καθώς δεν παρείχε καμία πληροφόρηση, τόσο για τους λόγους καθυστέρησης και ακύρωσης των δρομολογίων, όσο και για το σχέδιο δράσης βάσει του οποίου θα εξηγούσε, πότε και πως, θα ομαλοποιηθεί το σιδηροδρομικό έργο.  

Η ακρόαση της Hellenic Train ενώπιον της ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Ακρόασης της ΡΑΣ θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με καταγγελίες επιβατών, τον Ιούλιο, ακυρώθηκαν αρκετά δρομολόγια του Προαστιακού στις γραμμές Αθήνα – Χαλκίδα, Άνω Λιόσια – Κάντζα και Αίγιο – Κιάτο και αντίστροφα, όπως και από και προς το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", τα οποία – ανά περιπτώσεις – διεξάγονταν με λεωφορεία.

Εκτός από την ανωτέρω υπόθεση, η ΡΑΣ ανακοίνωσε, πριν από λίγες ημέρες, ότι προχωρά σε αυτεπάγγελτη έρευνα, με αντικείμενο τις ακινητοποιήσεις των νέων αμαξοστοιχιών της Hellenic Train που συντελέστηκαν πρόσφατα.  

(από capital.gr)