Μετά τον Γάλλο πρόεδρο και ο καγκελάριος της Γερμανίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αθρόα και δυσανάλογη του πληθυσμού παρουσία των τουρκικών θρησκευτικών οργανώσεων στη Βόρεια Μακεδονία. Χθες, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, με ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Μακεδονία και τις προοπτικές ένταξης της στην στην ΕΕ

Μάλιστα ο Σολτς έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση των Σκοπίων και τις πολιτικές δυνάμεις της γείτονος, ώστε να συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, των πολιτικών ασφάλειας και της κοινής εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής της Ευρώπης. Ο κ. Σολτς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ανεξέλεγκτη παρουσία των τουρκικών οργανώσεων, που στηρίζει και χρηματοδοτεί η Άγκυρα, δεν είναι συμβατή με την προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες κινήσεις είναι ασυμβίβαστες και δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές για χώρες που ξεκινούν την εξέταση των κεφαλαίων του πρωτοκόλλου ένταξης στην ΕΕ». Ο καγκελάριος επισήμανε ότι οι οργανώσεις αυτές έχουν μεγάλη δικτύωση σε όλο το φάσμα του δημοσίου και κοινωνικού βίου της Βόρειας Μακεδονίας και διαχέουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Προάγουν, σύμφωνα με τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, «επικίνδυνη προπαγάνδα», ειδικά σε ότι αφορά του αλβανόφωνους πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος.

(η συνέχεια στο slpress.gr)