Η αλληλένδετη σχέση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου και της τιμής του πετρελαίου επαληθεύτηκε για μία ακόμη φορά την εβδομάδα που μας πέρασε, όπου κατεγράφησαν ιστορικά υψηλά τόσο για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα όσο και για την τιμή του μαύρου χρυσού.

Η αλληλένδετη σχέση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου και της τιμής του πετρελαίου επαληθεύτηκε για μία ακόμη φορά την εβδομάδα που μας πέρασε, όπου κατεγράφησαν ιστορικά υψηλά τόσο για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα όσο και για την τιμή του μαύρου χρυσού. Το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,6018 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ το αργό πετρέλαιο στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης άγγιξε τα 120 δολάρια το βαρέλι. Αν και είναι δύσκολη η πραγματοποίηση εκτιμήσεων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές είναι ρευστό λόγω της πιστωτικής κρίσης, οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν αντιστροφή της τρέχουσας τάσης όταν ξεκινήσει η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Οταν οι ΗΠΑ βγουν από την ύφεση αναμένεται η ανατίμηση του δολαρίου έναντι των κυριότερων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ευρώ, ανατρέποντας το τρέχον κύμα φυγής των επενδυτών από το αμερικανικό νόμισμα με κατεύθυνση προς το πετρέλαιο και γενικότερα τα εμπορεύματα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες παρουσίασε μια εξαιρετικά απαισιόδοξη εικόνα για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2008 και το 2009. Στις νέες του προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου προβλέπει πολύ χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ την επόμενη διετία, με ρυθμούς 0,5% φέτος και 0,6% το 2009, παρά τη δραστική μείωση των επιτοκίων από τη FED και τη διολίσθηση του δολαρίου. Επιπλέον, «βλέπει» σχετικά χαμηλή ανάπτυξη στο 1,4% το 2008 στη ζώνη του ευρώ, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 1,2% το 2009. Η ανάπτυξη της ευρωζώνης αναμένεται προφανώς να επηρεαστεί από το ανατιμημένο ευρώ, τα υψηλά επιτόκια και τις υψηλές ενεργειακές τιμές.

Σχετικά με την τιμή του μαύρου χρυσού, το ΔΝΤ προβλέπει ότι κατά μέσο όρο θα είναι αυξημένη σε δολάρια κατά 34,3% το 2008 σε σχέση με πέρυσι. Αυτό συνεπάγεται πτώση των τιμών στα 90 δολάρια το βαρέλι περίπου στο τέλος του 2008, ενώ η μέση τιμή του πετρελαίου της Νέας Υόρκης θα διαμορφωθεί στα 97,4 δολάρια το βαρέλι από 72,4 δολάρια το βαρέλι το 2007. Επίσης, οι αναλυτές του ΔΝΤ εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν κατά 1,0% το 2009, που σημαίνει διακύμανσή τους στα 85-97 δολάρια το βαρέλι και κατά μέσο ετήσιο ρυθμό 0,5% την περίοδο 2010-2013. Στην αρχή της περιόδου αυτής τοποθετείται η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και κατ' επέκταση η άνοδος του δολαρίου έναντι των περισσότερων νομισμάτων.

Βασικό ρόλο πάντως στη διαμόρφωση των ισοτιμιών θα παίξει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο παρέμβασης στο 4%, εμμένοντας στην πολιτική της σύμφωνα με την οποία βασικός στόχος της είναι η διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ εκτιμά ότι ο κίνδυνος περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομίας παραμένει έντονος, λόγω του περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης, ενώ έχει επισημάνει ότι οι απότομες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ανεπιθύμητες. Βέβαια, όσο η ΕΚΤ παραμένει αξιόπιστη στον στόχο της για σταθερότητα των τιμών το ευρώ θα παραμένει ανατιμημένο. Από την άλλη πλευρά, αρνητικά στην ανατιμητική πορεία του ευρώ επιδρά το ενδεχόμενο να περιέλθουν πολλές οικονομίες της ευρωζώνης σε ύφεση από τις αρχές του 2009. Αυτό προβλέπουν το ΔΝΤ, που θεωρεί ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2009, αλλά και οι αγορές που εκτιμούν τώρα ότι η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα συμβεί εντός του 2009.

(Από την Εφημερίδα Το ΒΗΜΑ, 27/04/2008)