Ένα ευρύ πλάνο δημιουργίας θέσεων φόρτισης και τοποθέτησης φορτιστών εφαρμόζουν πλέον στο σύνολο τους οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ πανελλαδικά. Οι συγκεκριμένες κινήσεις έχουν στο επίκεντρο τη δραστηριοποίησή τους στην παροχή ηλεκτροφορτιστών για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων στο σύνολο του δικτύου του

Από τη νέα εξίσωση που δημιουργείται στην Ελλάδα, δεν λείπουν τα σούπερ-μάρκετ, δεδομένου ότι η παραμονή σε κάποιο κατάστημα αποτελεί ένα καλό βήμα ευκαιρίας για φόρτιση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικά κινούμενου οχήματος από τον εκάστοτε οδηγό-καταναλωτή. Ταυτόχρονα όμως η αύξηση της τιμής στη βενζίνη και η σταθερή διατήρησή της στα επίπεδα άνω των δύο ευρώ από τις αρχές Μαρτίου έως και σήμερα, για κάποιους αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για τη στροφή σε εναλλακτική τροφοδοσία των οχημάτων τους.

Η συμφωνία Σκλαβενίτη με τη ΔΕΗ για την υπηρεσία ΔΕΗ Blue

Όπως πληροφορούμαστε, στα σκαριά μπήκε και η τοποθέτηση σημείων φόρτισης στα καταστήματα του ομίλου Σκλαβενίτης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, έχοντας ως αντικείμενο την εγκατάσταση φορτιστών μέσω της υπηρεσίας ΔΕΗ Blue. Ήδη σε κάποια από τα καταστήματα έχουν τοποθετηθεί φορτιστές και έχουν ήδη δημιουργηθεί κατάλληλα διαμορφωμένες και διαγραμμισμένες θέσεις στάθμευσης και φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. 

AB Βασιλόπουλος: Στον σχεδιασμό η τοποθέτηση 400 νέων φορτιστών το 2022
 
Aπό την πλευρά της η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε ξεκινήσει να συνεργάζεται το 2021 με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση φορτιστών σε ένα σημαντικό μέρος του δικτύου της. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, πέρυσι τοποθετήθηκαν 360 φορτιστές και φέτος αναμένεται να τοποθετηθούν επιπλέον, περισσότεροι από 400. Η διαδικασία τοποθέτησης σημείων φόρτισης πέρυσι αφορούσε σε 70 καταστήματα και φέτος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να καλύψει ένα σημαντικό μέρος του δικτύου της αλυσίδας. Το πλάνο τοποθέτησης ηλεκτροφορτιστών ολοκληρώνεται κατά τις ίδιες πηγές μέσα στην επόμενη διετία και φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΗ, μέσω της υπηρεσίας ΔΕΗ Βlue, η οποία προσφέρει λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις ιδιώτες και δημόσιους οργανισμούς πανελλαδικά. 

Aντίστοιχα η Lidl Ελλάς τοποθετεί φορτιστές στο σύνολο των καταστημάτων που δημιουργεί, ενώ στόχος της αλυσίδας είναι να τοποθετηθούν στο σύνολο του δικτύου της κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι οι σταθμοί φόρτισης αποτελούν προϊόν της Lidl και δεν τους προμηθεύεται από κάποιον εκ των γνωστών παρόχων της ελληνικής αγοράς, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας. Στον τομέα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, η Lidl Ελλάς συνεργάζεται με την Protergia του ομίλου Μυτιληναίος. 

Σε ό,τι αφορά την αλυσίδα καταστημάτων My market ο σχεδιασμός της προβλέπει την τοποθέτηση 500 φορτιστών incharge της nrg σε 250 καταστήματα λιανικής My market αλλά και σε σημεία χονδρικής πώλησης Metro Cash & Carry. O όμιλος Metro, στον οποίο υπάγονται τα προαναφερόμενα καταστήματα, υλοποιεί και ίδιες επενδύσεις στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Θυμίζουμε ότι στον προγραμματισμό της επιχείρησης είναι μία επένδυση ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων τόσο στα καταστήματα όσο και στις αποθήκες του ομίλου Metro. H ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι προγραμματισμένη για την επόμενη διετία.

Μασούτης: Επίκειται η αδειοδότηση που θα ανοίξει τον δρόμο για την λειτουργία των φορτιστών – Συνεργασία με την nrg

Η Μασούτης έχει επίσης συνάψει συνεργασία με την nrg του ομίλου Motoroil, ωστόσο έως και αυτήν τη στιγμή σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η λειτουργία των φορτιστών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκκρεμεί η ολοκλήρωση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για την λειτουργία των δικτύου ηλεκτροφορτιστών στα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Ήδη έχουν δημιουργηθεί σταθμοί σε ένα σημαντικό μέρος του δικτύου και στην Αττική.

Βλέποντας την αγορά το πρώτο πεντάμηνο του 2022 τα επαναφορτιζόμενα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στην Ελλάδα έφτασαν τα 968, με το μερίδιο αγοράς τους επί του συνόλου πωλήσεων της περιόδου να ανέρχεται στο 2,21%. Μόνο τον Μάιο, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων πουλήθηκαν 234 αυτοκίνητα με το μερίδιο των συγκεκριμένων πωλήσεων επί του συνόλου των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν να βρίσκεται σε ποσοστό 1,95%. Συνολικά το 2021 ταξινομήθηκαν 2.176 καινούργια επαναφορτιζόμενα επιβατικά οχήματα.

Πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο η τιμή της αμόλυβδης από τον Μάρτιο και ύστερα

Τα συγκεκριμένα δεδομένα έρχονται τη στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία νέας έρευνας του ανεξάρτητου φορέα δημοσιογραφικών ερευνών IMEdD, η οποία δείχνει ότι το μέσο κόστος της αμόλυβδης βενζίνης κινείται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο στη χώρα μας από τον Μάρτιο και ύστερα, με τις ανώτατες μέχρι στιγμής τιμές να καταγράφονται τον Ιούνιο. 

Eιδικότερα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Ελλάδα από τις 8 Μαρτίου 2022 και μετά, δώδεκα ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διαμορφώθηκε για πρώτη φορά στα 2,031 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία τουλάχιστον 4.000 πρατήρια πανελλαδικά, τα οποία συλλέγονται από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων. Την ίδια ημέρα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 100 οκτανίων είχε φτάσει τα 2,174 ευρώ ανά λίτρο στη χώρα μας, έχοντας αγγίξει τα 2,001 ευρώ ανά λίτρο ήδη από τις 11 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης άγγιξε και ελαφρώς ξεπέρασε τα 2 ευρώ ανά λίτρο στα τέλη Μαρτίου και, ενώ το επόμενο διάστημα μειώθηκε, φαίνεται ότι παραμένει σε επίπεδα άνω των 2,010 ευρώ ανά λίτρο καθημερινά, από τις 10 Ιουνίου 2022 και μετά.

(από capital.gr)