Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα άφηνε αδιάφορη την Ελλάδα εάν η φούρια του Ερντογάν να εξασφαλίσει την αναβάθμιση των Τουρκικών F-16 δεν στόχευε στην ευνοϊκή συμπαράσταση των Αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων, βουλής και γερουσίας, να εγκρίνουν την απόφαση της κυβερνήσεως Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει η επιχείρηση για την οποία πασχίζουν Τούρκοι αξιωματικοί επισκεπτόμενοι της Ουάσινγκτον αυτές τις ημέρες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στην Πόλη κ.Μ. Κωστίδη «Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Ισραηλινό λόμπυ (= ομάς πιέσεως) στην Αμερικανική πρωτεύουσα θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση» , δηλ. την αναβάθμιση των Τουρκικών μαχητικών.

Η τυχόν θετική απόφαση της Αμερικής θα ευνοούσε όχι μόνο την Τουρκία αλλά θα επέτρεπε την συνέχιση της παραβιάσεως του Ελληνικού εναερίου χώρου απ’ τη Τουρκική αεροπορία. Τις παραβιάσεις αυτές καταδίκασε προσφάτως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Θα ήταν συνεπώς μία σύμπραξη των ΗΠΑ με την αναθεωρητική Τουρκία η οποία απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδος σε θάλασσα και αέρα που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ηνωμένης Ευρώπης. Τέτοια παλιανθρωπιά δεν ταιριάζει στους Αμερικανούς φίλους μας και υπάρχουν τρόποι να αποφευχθεί.

Πρώτον, όπως σωστά γράφει ο Μ.Κ υπάρχει το Ελληνικό λόμπυ που αν και δεν είναι ισχυρότερο του Ισραηλινού είναι πάντως αποτελεσματικότερο του Τουρκικού. Αρκεί να κινητοποιηθεί - αν δεν κινητοποιείται ήδη, ν’ αντικρούσει τις Τουρκικές πονηριές.

Δεύτερον ,η Τουρκία αγνοεί όχι μόνον τις κυρώσεις της Αμερικής για την προμήθεια του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 αλλά προχωρεί σε συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν , για την μεταφορά Ρωσικής τεχνογνωσίας και συμπαραγωγής , δια την κατασκευή των ραντάρ και των εκτοξευτών πυραύλων που συνεπάγεται την αυτάρκεια της στην λειτουργία του πυραυλικού συστήματος. Αν αυτό δεν παρακάμπτει απολύτως τις κυρώσεις που επεβλήθησαν στην Τουρκία από το Αμερικανικό Πεντάγωνο για την προμήθεια των S-400 , τότε συνιστά ευθεία «προβολή ισχύος» απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις της Αμερικής, απ’ αυτές που παρεπιδημούν στην Αλεξανδρούπολή. Θα δεχθεί ο Αμερικανός επιτελάρχης στρατηγός Μαρκ Α. Μίλλεϊ μια τέτοια «βαγαποντιά των μπουνταλάδων»; Θυμίζουμε ότι την 11η Σεπτεμβρίου 2001 αεροπλάνο με Ισλαμιστές έπεσε πάνω στο Αμερικανικού Πεντάγωνο σκοτώνοντας 189 Αμερικανούς...

Τρίτον και το κυριότερο: Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας κι ο πρόεδρος της Ρόμπερτ Μενέντεζ έχουν αποφανθεί τελεσίδικα, ότι όσον χρόνο η Τουρκία χρησιμοποιεί την Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για νέα «τετελεσμένα» στο Αιγαίο και στην Κύπρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θ’ αρνούνται την έγκριση εξοπλισμού των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με νέα Αμερικανικά όπλα. Τούτο ισχύει και για την συνέχιση των εχθροπραξιών εις βάρος των Κούρδων στα σύνορα Συρίας και Ιράκ.

Η Ελλάδα κι ο Ελληνισμός θέλουν καλές σχέσεις με την  Τουρκία όπως το Ισραήλ αλλά με απόλυτο σεβασμό της κυριαρχίας των δύο εθνών. Όταν Τουρκική αρμάδα παραβίασε τα Ισραηλινά χωρικά ύδατα προ ετών, η επέμβαση του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ ανέκοψε την πορεία της κι’ άφησε καμιά δεκαριά πτώματα στο κατάστρωμα της.

 Θα’ ταν απερίσκεπτο να επαναληφθεί το επεισόδιο και στο  ανατολικό Αιγαίον. Εκεί όμως οδηγούν τα πράγματα οι Τούρκοι. Μη γίνουν οι Αμερικανοί ... «(Τ)αρζάν προβοκατέρ» όπως θα έλεγε η μαντάμ Σουσού του Ψαθά!