Η Τουρκία είναι ισχυροτέρα της Ελλάδος και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της, ισχυρίσθη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγήπ Ερντογάν σε μία μιλιταριστική φιέστα επ’ ευκαιρία της 99ης επετείου της ιδρύσεως του  συγχρόνου Τουρκικού κράτους από τον Μουσταφά Κεμάλ, το 1923

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ποσοτικά η Τουρκία υπερέχει της Ελλάδος σε έκταση σχεδόν 6 φορές, σε πληθυσμό  7,5 φορές, σε ακ. εθν. προϊόν 2,6 και σε γεννητικότητα ανά γυναίκα με 2 παιδιά προς 1,3 των Ελληνίδων. Υστερεί όμως στο ανά κεφαλήν εθνικό προϊόν που είναι το ήμισυ του Ελληνικού, παρά τις περικοπές που του προεκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση 2009-15 με την αχαρακτήριστη πολιτική του παρατύπου «Γιούρωγκρουπ» της Ε.Ε.

Εν τούτοις, η Ελλάς εις ορισμένους τομείς είναι καλυτέρα της Τουρκίας, όπως στο κλίμα, ακτογραμμή, ποτάμια νερά, ενεργειακή επάρκεια , οδικό δίκτυο και βεβαίως στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Με πληθωρισμό η Τουρκία άνω του 80% έναντι 12% της Ελλάδος υστερεί καταφανώς από πλευράς της αγοραστικής δυνάμεως του κοινού. Στην δημοσία δαπάνη για την υγεία  κατωτέρα κατά 43%, σε πανεπιστημιακή μόρφωση του πληθυσμού κατά 18% και στον αναλφαβητισμό, ιδίως των γυναικών.

Εκεί όπου η υπεροχή της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας είναι αδιαμφισβήτητη αφορά την ευημερία: σε αυτοκίνητα ΙΧ οι Έλληνες διαθέτουν 3 φορές περισσότερα, σε κινητά τηλέφωνα, στη χρήση του Ιντερνέτ και σ’ αλλά «αγαθά» της σύγχρονης ζωής.

Σαφής είναι η υπεροχή της Ελλάδος σε ιατρούς (6,2 προς 1,7 ανά 1000 κατοίκους) , νοσοκομειακές κλίνες, ποιότητα ποσίμου ύδατος και στον δείκτη  ανθρωπίνης αναπτύξεως που συντάσσει ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΤ (86.5 έναντι 76,1 το 2017).

Συντριπτική  είναι η υπεροχή της Ελλάδος στην εξωστρέφεια με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην Ε.Ε., στις διεθνείς καλλιτεχνικές και αθλητικές διακρίσεις και βεβαίως, στην πολιτιστική παράδοση, με την αρχαία, μέση και σύγχρονη επίδοση. Στα 4000 χρόνια Ελληνικής ιστορίας ουδέποτε κατηγορήθη για γενοκτονίες, σφαγές, αποικιακές εκμεταλλεύσεις και πολιτική καθυστέρηση. Απελευθερώθη εκατό χρόνια ενωρίτερα όλων των άλλων Βαλκανικών χωρών, έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, διατηρεί σχετικώς επαρκή κοινοβουλευτισμό και η οικονομία της άνθεξε στο ευρώ. Τον περασμένο αιώνα ετάχθη με την «σωστή πλευρά» της ιστορίας ενώ η Τουρκία με την λανθασμένη, όπως στον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και προσφάτως στον Ουκρανικό.

Η υπεροχή της Ελλάδος είναι κυρίως πολιτική. Δεν επεδίωξε να εκμεταλλευθή την πτώση του κομμουνισμού στα Βαλκάνια, δεν εδίστασε να καταδικάσει την Ρωσσική εισβολή στην Ουκρανία και δεν επεδίωξε αναθεωρήσεις διεθνών συνθηκών λ.χ. της Λωζάννης,  Ρώμης και  Ζυρίχης-Λονδίνου. Αντίθετα, η Τουρκία παρεβίασε όλες τις διεθνείς συνθήκες, εισέβαλε  και κατέχει την Κύπρο, απέσπασε εδάφη της Συρίας, βομβαρδίζει το Ιράκ και ήδη ευρίσκεται ένα βήμα προ της εξόδου από το ΝΑΤΟ ως διεθνής ταραξίας.

-  Ποίος είναι πιο ισχυρός, κύριε Ερντογάν;