Goldman Sachs: Φυσικό Aέριο – Tο Tέλος Μιας Eποχής - Tο Kαλοκαίρι του 2023 Δεν Θα Είναι Εύκολο

Goldman Sachs: Φυσικό Aέριο – Tο Tέλος Μιας Eποχής - Tο Kαλοκαίρι του 2023 Δεν Θα Είναι Εύκολο
Της Ελεθερίας Κουρτάλη*
Δευ, 12 Σεπτεμβρίου 2022 - 12:15

Αν και η πιο συχνή ερώτηση έπειτα από την επ' αόριστον μείωση των εξαγωγών του Nord Stream 1 στο μηδέν είναι τι θα γίνει με αποθήκευση στη Βορειοδυτική Ευρώπη, η καλύτερη προσέγγιση είναι το τι θα κάνει αυτό στις τιμές, έτσι ώστε η αποθήκευση να συνεχίσει να δημιουργείται ανάλογα με τις ανάγκες, όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα ανάλυσή της. 

Αυτός είναι ο γρίφος που έλυσε επιτυχώς η Ευρώπη τον περασμένο χρόνο, με έναν συνδυασμό καταστροφής της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε αγοραστές LNG σε άλλα μέρη του κόσμου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αποθεμάτων πάνω από το μέσο όρο, και σύμφωνα με τις προσδοκίες της G.S. για πλήρη αποθήκευση άνω του 90% στο τέλος του Οκτωβρίου του 2022.

 

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας για τις τιμές του φυσικού αερίου είναι σύμφωνες με το σενάριο μηδενικών ροών από τον NS1 και είναι συνεπείς με τις προσδοκίες της για την αποθήκευση στην Ευρώπη στα τέλη Οκτωβρίου με  τέλη Μαρτίου, άνω του 90%/20%.

Ως εκ τούτου, διατηρεί την άποψη ότι, αν και σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που περίμενε προηγουμένως, οι τιμές TTF θα μειωθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πιθανότατα υποχωρώντας από τα 215 ευρώ/MWh το καλοκαίρι, κάτω από τα 100 ευρώ/MWh το α’ τρίμηνο του 2023, πολύ κάτω από τις τρέχουσες προθεσμιακές τιμές στα 213 ευρώ, αρκεί οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα να μην είναι ακραίες σε σχέση με το μέσο όρο. 

"Για να είμαστε ξεκάθαροι, καθώς διανύουμε τον χειμώνα, αναμένουμε ότι τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης στην αρχή της σεζόν θα καλύπτουν μεγαλύτερη από τον μέσο όρο απόσυρση αποθηκευτικού χώρου, αφήνοντας ακόμα πάνω από το 20% της πλήρους αποθήκευσης μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023. Αυτό κατά την άποψή μας θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για την αίσθηση του επείγοντος για την καταστροφή της ζήτησης, η οποία αναμένεται να αντικατασταθεί σταδιακά από μια αίσθηση ανακούφισης της αγοράς επειδή πέρασε ο χειμώνας", τονίζει η Goldman Sachs.

Όπως εκτιμά,  η αποθήκευση της Βορειοδυτικής Ευρώπης θα τελειώσει το χειμώνα στο 22% της πλήρους, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προηγούμενες προσδοκίες της για 23%. 

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, αν και το βασικό της σενάριο είναι ότι η ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου μπορεί να διαρκέσει μέχρι το χειμώνα με βάση τον μέσο όρο των καιρικών συνθηκών της τελευταίας 10ετίας,  οι κίνδυνοι για την παραμένουν, όπως (1) ο ψυχρότερος από τον μέσο όρο καιρός, (2) οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες εισαγωγές LNG και (3) οι υψηλότερες εξαγωγές του αγωγού εκτός Ευρώπης.

 

Το καλοκαίρι του 2023 δε θα είναι εύκολο
Με τις παρεμβατικές πολιτικές που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής να δίνουν προτεραιότητα στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους έναντι του περιορισμού της ζήτησης, η ανησυχία είναι πάντα ότι τέτοια μέτρα καταλήγουν να δίνουν κίνητρα για υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας, επιδεινώνοντας έτσι το έλλειμμα φυσικού αερίου, προσθέτει η Goldman.

Οι προτάσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να εξακολουθούν να συνεπάγονται αύξηση του ενεργειακού κόστους σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας ότι η εξοικονόμηση κατανάλωσης βάσει των τιμών θα εξακολουθήσει να σημειώνεται αυτό το χειμώνα. Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει για το καλοκαίρι του 2023 όταν, για παράδειγμα, ένα ανώτατο όριο τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στα 200 ευρώ θα σήμαινε ότι η ενέργεια θα ήταν φθηνότερη σε ετήσια βάση, ένα σαφές κίνητρο για υψηλότερα επίπεδα ηλεκτρικής ενεργείας και, ως εκ τούτου, υψηλότερη ζήτηση φυσικού αερίου.

Αυτό, όπως προειδοποιεί η Goldman, ενέχει τον κίνδυνο σύσφιξης της αγοράς το 2023, με τις προκλήσεις να είναι ήδη σημαντικές σε αυτό το μέτωπο. Συγκεκριμένα, με τις ρωσικές ροές στο μηδέν από την αρχή του έτους, η ανοικοδόμηση της αποθήκευσης το 2023 γίνεται πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με το 2022, απαιτώντας σταδιακή καταστροφή της ζήτησης. "Αυτό μας οδηγεί να αυξήσουμε τις εκτιμήσεις μας για τις του TTF το καλοκαίρι του 2023 στα 235 ευρώ/MWh, από 153 ευρώ προηγουμένως, έναντι των 184 ευρώ που είναι οι προθεσμιακές τιμές", επισημαίνει  η τράπεζα.

*Από capital.gr