Όχι όμως «ξαφνικά». Πληροφορίες από ξένα κέντρα παρακολουθήσεως του εχθρού είχαν ενημερώσει εγκαίρως την Ελληνική κυβέρνηση ότι κάτι ετοιμάζεται στην αντιπέρα ακτή του Αιγαίου και στην Κύπρο. Η Ελληνική πολεμική αεροπορία και η Αεράμυνα ήσαν έτοιμες, ο στόλος είχε αποπλεύσει και οι πυραυλάκατοι πήραν θέση στους όρμους των Ελληνικών νησιών

ενώ η τεθωρακισμένη ταξιαρχία ‘θέρμαινε’ τα Λέοπαρντ απέναντι από τον θύλακο του Καραγάτς στον ΄Εβρο. Οι διπλωμάτες εκοιμούντο και τον λόγο είχε τώρα η στρατιωτική ηγεσία.

Η απόβαση του εχθρού άρχισε με τις πρώτες ακτίνες της αυγής. Κατέλαβε την παραλία ενός μέσου Ελληνικού νησιού όχι μακριά από την Ασιατική όχθη. Στην Κύπρο, ο εχθρικός στρατός εκινήθη με τεθωρακισμένα να καταλάβει την πρωτεύουσα, Λευκωσία.

Η Ελληνική αεροπορία ανέλαβε δράση και στα δύο μέτωπα: Τα αναβαθμισμένα  F -16 Βίπερ πέταξαν πάνω από την Κύπρο κι οι Έλληνες αεροπόροι εμπόδισαν τον εχθρό να υποστηρίξει τις χερσαίες του δυνάμεις που ενεπλάκησαν σε οδομαχίες με την Εθνική φρουρά και τις Κυπριακές αμυντικές δυνάμεις. Μέσα στη πόλη, η κίνηση των εχθρικών τανκς δυσκολεύετο και οι απώλειες τους ήσαν μεγάλες.

Στο Αιγαίον τα Ελληνικά ΡΑΦΑΛ κυριάρχησαν από την πρώτη στιγμή της εισβολής και με πυραύλους βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων έπληξαν τα κέντρα επικοινωνιών του εχθρού που τα «τύφλωσαν». Τα βομβαρδιστικά μακράς ακτίνος δράσεως  Α-7Η επέδραμαν στις βάσεις ανεφοδιασμού των εισβολέων και κονιορτοποίησαν λιμενικές  εγκαταστάσεις του εχθρού.

Ο εχθρικός στρατός καθηλώθη στην παραλία της προσβληθείσης νήσου από το Ελληνικό πυροβολικό κι ο στόλος εβλήθη από τα Ελληνικά υποβρύχια .Τελικά εκλείσθη στα Στενά όπως το 1913. Οι Ελληνικές πυραυλάκατοι έφθασαν έγκαιρα στο απειλούμενο Καστελλόριζο και τα ΜΙΡΑΖ 2000 ανέκοψαν την εχθρική εισβολή ενώ ένα σύνταγμα Ελληνικού στρατού προέβαλε σθεναρά αντίσταση στην Μεγίστη.

Η τεθωρακισμένη ταξιαρχία που εδρεύει στην Θράκη κατέλαβε ευκόλως τον θύλακο του Καραγάτς και συνέλαβε πολλούς στρατοχωροφύλακες του εχθρού ως αιχμαλώτους. Γεφύρωσε τον Έβρο και προωθήθη προς την Αδριανούπολη όπου στην πρώτη αρματοδρομία του πολέμου απέδειξε την υπεροχή των Ελληνικών Λέοπαρντ.

Στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος επεκράτησε ηρεμία και η Βουλγαρία έκλεισε τα σύνορα με τον εχθρό. Η Γαλλία εφήρμοσε την ρήτρα «αμοιβαίας συνδρομής» του άρθρου 21 της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα-
 άπαξ και διεπιστώθη ένοπλη επίθεση του εχθρού και οι Αμερικανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις ανέλαβαν την υπεράσπιση της Σούδας και της Αλεξανδρουπόλεως με τα αντιπυραυλικά συστήματα «Πάτριοτ».

Το  εχθρικό  αντιπυραυλικό σύστημα S-400  δεν απέδωσε καθ’ όσον οι Ελληνικές δυνάμεις δεν προσέβαλαν στόχους στο βάθος της αντιπάλου χώρας όπου εδρεύει το Ρωσικό σύστημα ούτε τα αστικά του κέντρα του εχθρού . Τα λάθη της Μικρασιατικής εκστρατείας του Ελληνικού στρατού δεν επανελήφθησαν.

Η μάχη εκρίθη στην Κύπρο , όπου μετά από τις πρώτες , εχθρικές προωθήσεις , ανεκόπη η επιχείρηση και οι αεροπορικές δυνάμεις του εχθρού ηττήθησαν κατά κράτος από τις συμμαχικές. Η κατοχή της Μεγαλονήσου τελείωνε με την επικράτηση των Ελληνικών υποβρυχίων στην θάλασσα της Κύπρου καθώς ο αποκλεισμός των εχθρικών δυνάμεων από ηπειρωτικό ανεφοδιασμό ,  προδίκαζε την παράδοση τους.

Μετά από τρείς ημέρες εχθροπραξιών , οι διπλωμάτες του ΟΗΕ ανέλαβαν υπηρεσία κι οι διαπραγματεύσεις επέβαλαν την εκεχειρία με πλήρη κυριαρχία της Ελλάδος στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου. Ο εχθρός μεν «ήλθε νύκτωρ», ηττήθη δε και παρητήθη απ’ όλες τις αξιώσεις του εις βάρος της Ελλάδος.