Νέα Πρωτοβουλία της Ευρώπης για το Κλίμα

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι θα προωθήση την χρήση των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών). Σκοπός είναι η βελτίωσις της ενεργειακής αποδόσεως στο σύνολο της οικονομίας, αρχίζοντας από τα κτίρια, τον φωτισμό και το ηλεκτρικό δίκτυο.
Energia.gr
Δευ, 19 Μαΐου 2008 - 05:05

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι θα προωθήση την χρήση των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών). Σκοπός είναι η βελτίωσις της ενεργειακής αποδόσεως στο σύνολο της οικονομίας, αρχίζοντας από τα κτίρια, τον φωτισμό και το ηλεκτρικό δίκτυο.

Οι ΤΠΕ, εάν χρησιμοποιηθούν ευρέως, μπορούν να οδηγήσουν, σε όλους τους τομείς της οικονομίας, σε μια πιο «πράσινη» συμπεριφορά, χάρις στην οποία θα περιορισθή δραστικώς το «αποτύπωμα του άνθρακα». Η Κομμισσιόν θα παροτρύνη τις επιχειρήσεις Τεχνολογικών Πληροφοριών και Επικοινωνιών να αναλάβουν την πρωτοβουλία, μειώνοντας τις δικές τους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος (CO2) και αναζητώντας και δημιουργώντας λύσεις που θα είναι ωφέλιμες για το σύνολο της οικονομίας. Για παράδειγμα, οι πλέον προηγμένοι εξυπηρετητές υπολογιστών καταναλώνουν την ίδια ποσότητα ενεργείας με τους συνήθεις λαμπτήρες φωτισμού. Εάν χρησιμοποιηθούν σε ευρεία κλίμακα, μπορεί να προκύψη εξοικονόμηση ενεργείας μέχρι και 70%.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα, η ενεργειακή κατανάλωσις της ΕΕ ενδέχεται να αυξηθή μέχρι και 25% έως το 2012, πράγμα που θα έχη ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκπομπών της ΕΕ παρά τους στόχους για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Όμως, οι επιχειρήσεις Τεχνολογικών Πληροφοριών και Επικοινωνιών, εάν στραφούν σε βιώσιμες χρήσεις, θα μπορούσαν να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ενώ θα εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν το 40% της αυξήσεως της παραγωγικότητος της ΕΕ. Η δημιουργία μιας αγοράς αιχμής για τέτοιες ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες αποτελεί επίσης μακροπρόθεσμη πηγή ανταγωνιστικότητος, αναπτύξεως και θέσεων εργασίας.

Η Επιτροπή θα ενθαρρύνη τον κλάδο των ΤΠΕ - που την στιγμή αυτήν παράγει το 2% των συνολικών εκπομπών CO2 - να χαράξη με το παράδειγμά του τον δρόμο προς την ουδετερότητα όσον αφορά στον άνθρακα. Αυτό θα επιτευχθή με την ενίσχυση της ερεύνης, της αναπτύξεως και της χρήσεως κατάλληλων συστατικών στοιχείων και συστημάτων, που θα συμπληρώνονται από εθελοντικές συμφωνίες, για παράδειγμα για «πράσινες» δημόσιες προμήθειες. Τα πραγματικά οφέλη από τις πράσινες ΤΠΕ θα προκύψουν από ενεργειακά αποδοτικές λύσεις ΤΠΕ που θα έχουν επίπτωση στο υπόλοιπο 98% των συνολικών εκπομπών.

Οι ΤΠΕ θα μπορούσαν όχι μόνο να κάνουν αποδοτικώτερη την διαχείριση των ηλεκτρικών δικτύων αλλά και να διευκολύνουν την ενσωμάτωση σε αυτά των πηγών ανανεώσιμης ενεργείας. Η Δανία παράγει την μισή ηλεκτρική της ενέργεια από αποκεντρωμένα δίκτυα, με την αιολική ενέργεια να αντιπροσωπεύη το 20% του συνόλου της ηλεκτρικής ενεργείας. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι εκπομπές της σε C02 περιορίσθηκαν από 937 σε 517 g/kWh κατά το διάστημα 1990-2005.

Η θέρμανσις, η ψύξις και ο φωτισμός των κτιρίων αντιπροσωπεύουν άνω του 40% της καταναλώσεως ενεργείας στην Ευρώπη. Οι ΤΠΕ μπορούν να ελέγχουν σε συνεχή βάση τα δεδομένα με στόχο την βελτιστοποίηση του φωτισμού, του αερισμού και των επιδόσεων των μηχανών και να παρέχουν στους καταναλωτές, σε πραγματικό χρόνο, την ενεργειακή τους κατανάλωση ώστε να ωθούνται σε αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Στην Φινλανδία, αυτός ο «έξυπνος» τρόπος μετρήσεως της καταναλώσεως είχε ως συνέπεια να αυξήσουν οι καταναλωτές την ενεργειακή απόδοση κατά 7%.

Το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ενεργείας χρησιμοποιείται για φωτισμό. Η αντικατάστασις των απλών λαμπτήρων με ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες θα μπορούσε να μειώση στο ήμισυ, μέχρι το 2025, την σημερινή κατανάλωση ενέργειας. Οι «έξυπνοι» λαμπτήρες, που προσαρμόζουν αυτομάτως τον φωτισμό στο φυσικό φως και την παρουσία ανθρώπων, θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση.

 
(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 14/05/2008)