Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,27%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,20. Ιδιαίτερα θετικά φαίνεται πως λειτούργησε για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες η είδηση της παραίτησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, την οποία προκάλεσε το οικονομικό πρόγραμμά της, ένα πρόγραμμα που έφερε σοβαρή αναταραχή στις αγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,26%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,27%, με κέρδη 0,20% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με 0,76% στο Παρίσι ο CAC 40, με 1,07% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και στη Μαδρίτη με 0,80% ο IBEX. Η Λιζ Τρας ανέλαβε καθήκοντα στις 6 Σεπτεμβρίου και την περασμένη εβδομάδα αναγκάστηκε να απομακρύνει τον υπουργό Οικονομικών και στενότερό της σύμμαχο, Κουάσι Κουαρτένγκ, καθώς και να εγκαταλείψει σχεδόν το σύνολο του οικονομικού της προγράμματος.

Τα σχέδιά τους για τεράστιες μη χρηματοδοτούμενες περικοπές φόρων προξένησαν αναταραχή στις αγορές, καταβαράθρωσαν τη στερλίνα και τα κρατικά ομόλογα. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει. «Η προσέγγιση της Λις Τρας επωμίστηκε και την επιπλέον αντίδραση των αγορών», τόνισε ο Στιβ Σόσνικ, διευθυντής στρατηγικής στην Interactive Brokers. «Μπορεί να σκεπτόταν κανείς, πως εάν ήταν όντως μία μη δημοφιλής πρωθυπουργός, με την παραίτησή της η αγορά ίσως να προέβαινε σε αγορές ή να ενίσχυε το νόμισμα. Νομίζω το γεγονός πως τίποτε από τα δύο συνέβη, μας λέει πως οι αγορές έχουν ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».

Πέραν τούτου, ο κολοσσός της Nokia ανακοίνωσε περισσότερο από το αναμενόμενο αδύναμα αποτελέσματα, όπως και η ανταγωνίστρια Ericsson, εξαιτίας των συνεχιζόμενων δικαστικών διαμαχών για τις πατέντες. Η συνθήκη αυτή πιέζει τα περιθώρια κερδών και ισοφαρίζει την ισχυρή ζήτηση για εξοπλισμό τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5ης γενιάς.

Οι τιμές των μετοχών τους υποχώρησαν χθες κατά 7,6% και 14,8% αντιστοίχως. Ανω των μισών κλάδων, από όσους εμπεριέχει ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, είχαν κέρδη χθες, ενώ ειδικά εκείνος της υψηλής τεχνολογίας ενισχύθηκε 1,94%. Τις μεγαλύτερες κλαδικές απώλειες είχε η τηλεπικοινωνία με πτώση 2,5%.

Το ευρώ ως προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,3%, στο 0,981 δολ. και το αργό Ν. Υόρκης ανήλθε 0,9%, στα 86,31 δολάρια το βαρέλι.

Το ευρώ ως προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,3%, στο 0,981 δολ.

 

(από ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)