Τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο η Ρωσία, αφήνοντας τμήματα του Κιέβου και άλλων πόλεων χωρίς ρεύμα και νερό, με εκατομμύρια Ουκρανών να κινδυνεύουν να ξεπαγιάσουν τον επικείμενο χειμώνα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε χθες πως οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις 10 Οκτωβρίου. Ο Ζελένσκι ανέφερε ακόμη πως οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει μαζικά μπλακάουτ σε όλη την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κίεβο και πολλές άλλες περιφέρειες της χώρας αντιμετώπισαν χθες διακοπές ρεύματος και υδροδότησης έπειτα από τις νέες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που στόχευσαν κρίσιμες υποδομές για δεύτερη συνεχή ημέρα. Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ουκρανίας DTEK ανέφερε διακοπές στην παροχή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για τους κατοίκους της αριστερής όχθης της πρωτεύουσας.

Στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, ο κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο ανακοίνωσε ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν «ενεργειακές υποδομές» προκαλώντας «πυρκαγιά και σοβαρές καταστροφές».

Ένας τουλάχιστον άνδρας σκοτώθηκε όταν ρωσικός πύραυλος ισοπέδωσε το διαμέρισμά του στην πόλη-λιμάνι στο νότο, Μικολάιβ. Άλλοι δύο αναφέρθηκε πως έχασαν τη ζωή τους από επίθεση στο Κίεβο.

Ο ίδιος ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε πως έπληξε ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι «επλήγησαν όλοι οι στόχοι».

Οι νέες επιθέσεις εκδηλώθηκαν μία ημέρα αφότου η Ρωσία φέρεται να έπληξε με drones «καμικάζι» ιρανικής προέλευσης την ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ε.Ε., που εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε χθες ότι οι δυνάμεις του χρησιμοποίησαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για να επιτεθούν στην Ουκρανία. Το Ιράν αρνείται επίσης ότι τροφοδοτεί με drones τη Ρωσία και τα συντρίμμια από τουλάχιστον ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έδειξαν πως έφερε τη ρωσική ονομασία «Geran-2» (Γεράνι-2).

Εκρήξεις λέει και η Δανία

Σε «ισχυρές εκρήξεις» οφείλονται οι διαρροές αερίου από τους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας και της αστυνομίας της Δανίας. Τα ευρήματα μοιάζουν να είναι παρόμοια με αυτά της έρευνας που πραγματοποίησαν οι αρχές ασφαλείας της Σουηδίας, ενισχύοντας τις υποψίες πως πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση δολιοφθοράς.

Περαιτέρω έρευνες για τα ρήγματα που διαπιστώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας θα γίνουν από κοινού από την Αστυνομία της Κοπεγχάγης και την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας.

Στο μεταξύ, χθεσινό δημοσίευμα της σουηδικής εφημερίδας Expressen αναφέρει πως ένα τμήμα μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων λείπει από τον αγωγό Nord Stream 1 στον βυθό της Βαλτικής, έπειτα από βιντεοσκόπηση της ζημιάς από την εφημερίδα.

 

(από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)