Σε Λειτουργία Από Σήμερα ο Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Πολωνίας - Σλοβακίας

Σε Λειτουργία Από Σήμερα ο Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Πολωνίας - Σλοβακίας
energia.gr
Παρ, 11 Νοεμβρίου 2022 - 15:54

Σε λειτουργία τίθεται σήμερα, Παρασκευή, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Πολωνίας και Σλοβακίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εμπορική του έναρξη στις 12 Νοεμβρίου.Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πολωνικός διαχειριστής του συστήματος Gaz-System, ο αγωγός θα εκτείνεται από τον σταθμό συμπίεσης αερίου στη Strachocina κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία

Ένας αγωγός διασύνδεσης που επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ Πολωνίας και Σλοβακίας θα τεθεί σε λειτουργία την Παρασκευή στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εμπορική του έναρξη στις 12 Νοεμβρίου. Ο πολωνικός διαχειριστής συστήματος Gaz-System ανέφερε σε δήλωση ότι ο αγωγός θα εκτείνεται από τον σταθμό συμπίεσης αερίου στη Strachocina κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία για να εξυπηρετεί τις δύο χώρες. Ο αγωγός θα διατρέχει 61 χιλιόμετρα μέσω της πολωνικής επικράτειας και θα συνεχίσει για 106 χιλιόμετρα μέσω της Σλοβακίας, παρέχοντας 4,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Σλοβακία και 5,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Πολωνία ετησίως.

Ο αγωγός φυσικού αερίου είναι κρίσιμος για την Πολωνία, η οποία δυσκολεύεται να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες ως αποτέλεσμα του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας. Με αυτή τη σύνδεση φυσικού αερίου, η Πολωνία θα αποκτήσει πρόσβαση σε υποδομές σε πόρους φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο. Η Σλοβακία θα αποκτήσει επίσης πρόσβαση στον αγωγό Baltic Pipe καθώς και στους τερματικούς σταθμούς LNG στην Πολωνία και τη Λιθουανία.