Σε αντίστροφες τοποθετήσεις για την υπερκάλυψη θέσεων short που στοιχημάτιζαν σε μια πτώση της τιμής του πετρελαίου αποδίδεται το ράλι του αργού κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις στην προθεσμιακή αγορά Nymex της Νέας Υόρκης.

Σε αντίστροφες τοποθετήσεις για την υπερκάλυψη θέσεων short που στοιχημάτιζαν σε μια πτώση της τιμής του πετρελαίου αποδίδεται το ράλι του αργού κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις στην προθεσμιακή αγορά Nymex της Νέας Υόρκης. Μέσα σε μια μόνον εβδομάδα, οι ακάλυπτες θέσεις για μια πτώση της τιμής του αργού μειώθηκαν στα 1,36 εκατομμύρια αντικατοπτρίζοντας μια πτώση της τάξεως του 8,1% στα προθεσμιακά συμβόλαια του Ιουλίου. Η συρρίκνωση των εν λόγω ανοικτών θέσεων αποδίδεται στο ράλι της τιμής του αργού, το οποίο έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με τις τράπεζες και τους επενδυτικούς οίκους να αναθεωρούν τολμηρά τις εκτιμήσεις τους, ακόμη και για τα επόμενα έτη.

Σήμερα, η τιμή του αργού κατέγραψε νέο ρεκόρ, φθάνοντας τα 135,09 δολάρια, το βαρέλι, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες κάποιων επενδυτών για μια προς τα κάτω διόρθωση των υπεραξιών που έχουν καταγραφεί τελευταία στην αγορά της Νέας Υόρκης. Οι ακάλυπτες θέσεις στην αγορά Nymex κορυφώθηκαν στα μέσα Μαρτίου στις 1,5 εκατ., αλλά «υπό τις τρέχουσες συνθήκες σημειώνεται μεγάλη πτώση», δήλωσε ο Στέφεν Σορκ της Schork Group.

Οι αγορές εμπορευμάτων έχουν αναβαθμιστεί στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και άλλων επενδυτικών φορέων. Οι τοποθετήσεις στις εν λόγω αγορές πενταπλασιάστηκαν και πλέον στα 400 δισ. δολάρια μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2008. Κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους, οι θέσεις long στην αγορά Nymex, οι οποίες στοιχηματίζουν στην άνοδο της τιμής του αργού, αυξήθηκαν κατά 37% στα 263.378 συμβόλαια.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/05/2008)