Ένας Είναι ο Θεός –του Πετρελαίου- και Προφήτης του ο Αλί Ναίμι…

Ένας Είναι ο Θεός –του Πετρελαίου- και Προφήτης του ο Αλί Ναίμι…
των Javier Blas και Sarah O’Connor
Δευ, 26 Μαΐου 2008 - 00:37
Ο Aλί Ναίμι θεωρείται ως ο ισχυρότερος άνδρας στην αγορά του πετρελαίου από το 1995 όταν ανέλαβε υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Αρκεί ένα υπονοούμενο από τον ίδιο για την παραγωγή ή τις τιμές του πετρελαίου για να στείλει την αξία του «μαύρου χρυσού» στο ζενίθ ή στο ναδίρ.

Ο Aλί Ναίμι θεωρείται ως ο ισχυρότερος άνδρας στην αγορά του πετρελαίου από το 1995 όταν ανέλαβε υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Αρκεί ένα υπονοούμενο από τον ίδιο για την παραγωγή ή τις τιμές του πετρελαίου για να στείλει την αξία του «μαύρου χρυσού» στο ζενίθ ή στο ναδίρ.

Η επιρροή όμως του κ. Ναίμι απειλείται, πλέον, από μια δράκα αναλυτών της Wall Street και του City του Λονδίνου, των οποίων οι προβλέψεις για τις τιμές και οι συστάσεις επηρεάζουν, όχι μόνο τις τιμές στην αγορά, αλλά και τις μακροπρόθεσμες τάσεις.

Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Τζέφρι Κιουρί και ο Άρτζιουν Ν. Μουρτί της Goldman Sachs.

Πριν από τρεις εβδομάδες ο τελευταίος υπέδειξε ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα ανέλθουν στα 200 δολάρια στην προσεχή διετία. Οι προβλέψεις του οδήγησαν, αυτόματα , τις τιμές του αργού σε νέο ρεκόρ και παράλληλα πυροδότησαν ένα πρωτοφανές ράλι στις μακροπρόθεσμες τιμές, όπως έγινε με τα συμβόλαια παράδοσης για το 2016.

Την ανοδική τάση ενέτεινε, την περασμένη εβδομάδα ο κ. Κιουρί, ο οποίος συνέστησε στους επενδυτές να αγοράσουν μακροπρόθεσμα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου προειδοποιώντας ότι στο «απώτατο μέλλον οι τιμές θα πρέπει να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, ώστε να επανευθυγραμμισθούν οι τάσεις της αύξησης της ζήτησης με τις τάσεις αύξησης της προσφοράς».

Από την πρώτη ανοδική εκτίμηση της Goldman Sachs, στις αρχές Μαΐου και μετά, οι τιμές στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια έχουν αυξηθεί κατά 27%, ενώ οι τρέχουσες τιμές στην αγορά spot έχουν ανέλθει κατά 10,9%, κάτι που διατάραξε την παραδοσιακή διασύνδεση των άμεσων με τις μελλοντικές τιμές.

Έως και σήμερα, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν εκτιναχτεί κατά 35,3 δολάρια ανά βαρέλι, δηλαδή, η μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών για ανάλογη χρονική περίοδο, ενώ τα συμβόλαια spot έχουν ανατιμηθεί κατά 18 δολάρια. Αυτές οι κινήσεις έχουν τροφοδοτήσει υποψίες ότι οι κερδοσκόποι πυροδοτούν τις ανοδικές κινήσεις των τιμών.

Ο κ. Κιουρί απορρίπτει τις εν λόγω αιτιάσεις, και υποστηρίζει πως οι επενδυτές αντιδρούν στα θεμελιώδη δεδομένα. «Ο τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα στον τομέα της προσφοράς και όταν επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κερδοσκοπία χάνουμε την ευρύτερη εικόνα», είπε.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που πιστεύει κάτι τέτοιο. Η Merrill Lynch και η Barclays Capital έχουν, επίσης, εκδώσει προειδοποιήσεις για κατακόρυφη αύξηση των τιμών ενώ και οι Deutsche Bank, Morgan Stanley και Societe Generale έχουν διατυπώσει ανάλογα σχόλια για την αγορά.

Η Goldman Sach ξεχωρίζει από τους λεγόμενους «ταύρους» για δύο λόγους: διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στις συναλλαγές πετρελαϊκών συμβολαίων και οι παρελθούσες προβλέψεις της για άνοδο των τιμών έχουν επιβεβαιωθεί. Ο κ. Μουρτί είχε προβλέψει, τον Μάρτιο του 2005, με την τιμή του πετρελαίου στα 55 δολάρια ανά βαρέλι, ότι θα η τιμή θα εκτιναχτεί στα 105 δολάρια.

Η επενδυτική τράπεζα αποτελεί, επίσης, την πρώτη επιλογή των επενδυτών που συναλλάσσονται εκτός ταμπλό στην αγορά εμπορευμάτων. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ερευνών Greenwich Associates, σχεδόν το 60% των επενδυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση απάντησαν πως διαπραγματεύονται συμβόλαια εμπορευμάτων μέσω του εν λόγω οίκου.

Όποια και αν είναι η επιρροή των αναλυτών στη διαμόρφωση των μακροπρόθεσμων τιμών, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως δεν έχουν πάντα δίκιο. Ο κ. Κιουρί, για παράδειγμα, είχε δηλώσει στις αρχές Μαρτίου πως οι βραχυπρόθεσμες τιμές θα υποχωρήσουν. «Αναμένουμε υποχώρηση των τιμών προς την περιοχή των 90 δολαρίων ανά βαρέλι την άνοιξη», ήταν τα ακριβή λόγια του, ωστόσο, η αγορά τον διέψευσε.

Ο κ. Nαίμι δεν πρόκειται να συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες από την επιρροή αυτής της μικρής ομάδας αναλυτών.

Άλλωστε, γνωρίζει ότι μπορεί να τους εξαφανίσει από τον χάρτη οποιαδήποτε στιγμή, καθώς κατέχει το ισχυρότερο όπλο της πετρελαϊκής αγοράς: τη μαζική πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας του, που παραμένει η υψηλότερη στην υφήλιο.

(Financial Times 22/05/2008)