Τη στιγμή που μεγάλες εταιρείες, όπως η Ford Motor, προχωρούν σε μείωση της παραγωγής τους λόγω του υψηλού κόστους των καυσίμων και ισχυροί παράγοντες της βιομηχανίας των αερομεταφορών προβλέπουν «βαθύ μετασχηματισμό» του κλάδου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ετοιμάζει μελέτη-ορόσημο, στην οποία αναμένεται να διατυπώνει την εκτίμηση ότι μακροπρόθεσμα δεν θα υπάρχουν ποσότητες πετρελαίου ικανές να κορέσουν τη δίψα του πλανήτη

Τη στιγμή που μεγάλες εταιρείες, όπως η Ford Motor, προχωρούν σε μείωση της παραγωγής τους λόγω του υψηλού κόστους των καυσίμων και ισχυροί παράγοντες της βιομηχανίας των αερομεταφορών προβλέπουν «βαθύ μετασχηματισμό» του κλάδου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ετοιμάζει μελέτη-ορόσημο, στην οποία αναμένεται να διατυπώνει την εκτίμηση ότι μακροπρόθεσμα δεν θα υπάρχουν ποσότητες πετρελαίου ικανές να κορέσουν τη δίψα του πλανήτη, όπως επιβεβαίωσαν στελέχη του οργανισμού.

«Εισερχόμαστε σε μια νέα παγκόσμια ενεργειακή τάξη», δήλωσε στο Associated Press ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής του Νομπούο Τανάκα αποκάλυψε ότι ο οργανισμός ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω την μακροπρόθεσμη εκτίμησή του για την προσφορά, μετά από την έρευνα που διενεργεί για τους ρυθμούς εξάντλησης των ποσοτήτων πετρελαίου στα 400 μεγαλύτερα πεδία άντλησης του πλανήτη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου τύπου μπρεντ και του αμερικανικού ελαφρού αργού εκτινάχθηκαν σε νέα ιστορικά ρεκόρ, στα 135,14 δολάρια και τα 135,09 δολάρια το βαρέλι αντιστοίχως, στον απόηχο δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο ΙΕΑ θα εκτιμήσει ότι, το 2030, η παραγωγή πετρελαίου θα ανέλθει πιθανότατα σε 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη εκτίμησή του έκανε λόγο για 116 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Αν και ο Μπιρόλ απέφυγε να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα, τόνισε ότι η μελέτη αυτή – η πρώτη του είδους της – θεωρήθηκε απαραίτητη λόγω των ανησυχιών για τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και την αβεβαιότητα για τα επίπεδα της προσφοράς. «Οι τιμές είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και η ζήτηση δεν αντιδρά τα τελευταία χρόνια όσο θα ανέμενε κανείς», ανέφερε ο Φατίχ Μπιρόλ. «Η αύξηση της παραγωγής δεν ήταν σπουδαία. Δεν είδαμε αρκετές επενδύσεις», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΙΕΑ υποστήριξε ότι μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στην παγκόσμια ενεργειακή τάξη θα είναι ότι ο κόσμος θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες αντί των πολυεθνικών, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. «Σε πολλές περιπτώσεις, τώρα, στο βαθμό που εξαντλούνται τα υπάρχοντα αποθέματα, μεγάλο μέρος των ποσοτήτων πετρελαίου θα πρέπει να προέλθει από τις εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες. Και αυτές έχουν τους δικούς τους όρους, το δικό τους περιβάλλον», υπογράμμισε.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας ότι «τόσο από πλευράς ζήτησης όσο και από πλευράς προσφοράς, έχουμε νέους παίκτες που αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού». Όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης, σήμερα και τις επόμενες δεκαετίες, θα προέρχεται από την Κίνα, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν, τόνισε ο Μπιρόλ, όταν βασικοί μοχλοί αύξησης της ζήτησης ήταν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.