Η πτώση των διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο, που περιορίζει τα έσοδα της κυβέρνησης μέσω του μηχανισμού που εφαρμόζει στην αγορά χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο, οδηγεί σε ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) με πρόσθετα κονδύλια 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτόν τον αριθμό κατέληξε τη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο

που καλείται να διαχειριστεί, μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τις επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Αυτά τα 600 εκατ. ευρώ μαζί με τα έσοδα από τον μηχανισμό άντλησης υπερεσόδων στη χονδρική, τη συγκομιδή από την έκτακτη φορολόγηση «υπερκερδών» στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις άλλες πηγές εσόδων του ΤΕΜ, προβλέπεται πως θα καλύψουν τις επιδοτήσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Όπως έχει γράψει το powergame.gr, η σημαντική πτώση των διεθνών τιμών έχει, όμως, και μια σοβαρή παρενέργεια για τα έσοδα του ΤΕΜ, μέσω του οποίου επιδοτούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Ειδικότερα, οι χαμηλές τιμές στη διεθνή αγορά περιορίζουν τα έσοδα του ΤΕΜ από την εφαρμογή του πλαφόν στην οποία έχει προχωρήσει από τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση στην αγορά χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ τον Αύγουστο, που οι τιμές είχαν εκτοξευθεί, πήγαν στο ΤΕΜ μέσω του μηχανισμού περί τα 900 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο τα έσοδα υποχώρησαν στα 571 εκατ., ενώ τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά σχεδόν 50%, στα 250 εκατ. ευρώ περίπου. Αυτόν τον μήνα θα έχει ακόμα λιγότερα, αφού μέχρι στιγμής αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θέλει να συγκρατήσει τις τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά για το ηλεκτρικό ρεύμα στα επίπεδα των 15 έως 20 λεπτών ανά κιλοβατώρα και έτσι «βάζει πλάτη» ο Προϋπολογισμός. Χθες ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ, που διαχειρίζεται το ΤΕΜ, Γιάννης Γιαρέντης, παρουσίασε στο συνέδριο του ΙΕΝΕ αναλυτικά στοιχεία για τη λειτουργία του Ταμείου. Ο κ. Γιαρέντης προέβλεψε πως στο τέλος του 2023 θα λειτουργούν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 12 GW, εξέλιξη που θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της τιμής χονδρικής. Τόνισε, όμως, πως χρειάζεται να προχωρήσουμε γρήγορα και στην αποθήκευση αλλά και σε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των «πράσινων» διμερών συμβάσεων (PPAs).

 

powergame.gr