Την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας απειλεί το ενεργειακό κόστος, με την κυβέρνηση να δίνει υποσχέσεις στήριξης, με μέτρα όμως που κρίνονται από τους βιομήχανους ανεπαρκή

Μήνυμα ανησυχίας εξέπεμπαν στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου που συμμετείχαν στη συνάντηση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος το ενεργειακό κόστος.

Στη συνάντηση μεταφέρθηκε στον υπουργό το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, με τις εταιρείες να ζητούν να προχωρήσουν οι διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) και να αυξηθεί η στήριξη.

Ο υπουργός επισήμανε πάντως ότι οι επιδοτήσεις δεν θα αυξηθούν πέραν των 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα με βάση τον τιμοκατάλογο Δεκεμβρίου. Ωστόσο, δεσμεύτηκε από τη νέα χρονιά να προχωρήσει η σύναψη διμερών συμβάσεων μέχρι το 30% της κατανάλωσης, που σύμφωνα με εκπροσώπους των εταιρειών αποτελεί μέτρο που ισοδυναμεί με 15% για συμβόλαια με φυσική παράδοση.

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση, με σοβαρές επιπτώσεις στο παραγωγικό δυναμικό, εξαιτίας του μη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και λόγω των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, απευθυνόμενος στα μέλη και στον υπουργό.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη και τόνισε ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και τον σχεδιασμό όλων. «Η πρόκληση σήμερα είναι να χειριστούμε ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή μετάβαση χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα». Παρά την εντεινόμενη διεθνή συγκυρία, τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί θετικές προσδοκίες οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν εφόσον συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό περιβάλλον.

Κρίσιμες προκλήσεις

Παράλληλα στη συζήτηση αναδείχθηκαν κρίσιμες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, όπως:

*** Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με εξορθολογισμό τη αγοράς ενέργειας, εξαίρεση των διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα ανώτατα όρια εσόδων αγοράς, ορθολογική συμμετοχή της βιομηχανίας στη διακοψιμότητα, επιτάχυνση των έργων εσωτερικών διασυνδέσεων στα δίκτυα, θεσμοθέτηση διαδικασιών για πολυετή δικαιώματα (άνω των 5 ετών) στις διασυνοριακές διασυνδέσεις.

*** Επιτάχυνση της ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων και εγκαταστάσεων, επέκταση του net metering, αλλά και επέκταση του προγράμματος ανάπτυξης συνδέσεων, δικτύων και υποσταθμών για ταχύτερους χρόνους σύνδεσης στις περιοχές υψηλής ζήτησης.

*** Άρση ρυθμιστικών εμποδίων, σε θέματα όπως:

1. Αντιμετώπιση των αδυναμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης, τόσο σε παραδοσιακές βιομηχανικές επενδύσεις όσο και σε νέα έργα ΑΠΕ.

2. Γρήγορη και με ορθολογικό τρόπο ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού ΑΠΕ, βιομηχανίας, εφοδιαστικής αλυσίδας, ορυκτών πόρων, κτλ.

3. Καλύτερος συντονισμός και διαβούλευση των πολιτικών χωροταξίας για την άρση αντικρουόμενων προβλέψεων.

4. Διαβούλευση κρίσιμων ευρωπαϊκών οδηγιών (όπως το CBAM και το ETS) που βρίσκονται σε εξέλιξη.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")