Στο τελικό στάδιο της κατασκευής του μπαίνει ο υπερσύγχρονος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ. Την περασμένη εβδομάδα έφτασε στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και εγκαταστάθηκε στο τμήμα του υπό κατασκευή εργοστασίου, ο αεριοστρόβιλος 9000HL της Siemens Energy. Πρόκειται για την αιχμή της τεχνολογίας του και με τη λειτουργία του το νέο CCGT της Κομοτηνής θα είναι το πλέον αποδοτικό στην κατηγορία του σε όλη την Ελλάδα.

 

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ανάρτηση της στο LinkedIn ανακοίνωσε την παραλαβή και εγκατάσταση του αεριοστρόβιλου που αποτελεί το βασικό στοιχείο για τη λειτουργία ενός σταθμού συνδυασμένου κύκλου ηλεκτροπαραγωγής.

Όπως, λοιπόν, ανακοίνωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ "η παραλαβή, εκφόρτωση, μεταφορά σε μήκος περίπου 60 χιλιόμετρων και η τοποθέτηση του ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, με την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς και υπηρεσίες των νομών Έβρου και Ροδόπης".

Η ΤΕΡΝΑ που κατασκευάζει το έργο του νέου CCGT, προκειμένου να μεταφερθεί ο αεριοστρόβιλος πραγματοποίησε καθαρισμούς τεχνικών έργων και οδών, βελτιώσεις οδοποιίας και ιρλανδικών διαβάσεων (σημεία του δρόμου που διασταυρώνονται με χείμαρρους) καθώς και προσωρινές υποστυλώσεις γεφυρών και τεχνικών έργων, οι οποίες θα παραμείνουν στη διάθεση των τοπικών κοινωνιών.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής είναι ισχύος 877 MW και η ενεργειακή του απόδοση πλησιάζει το 64%. Σύμφωνα με όσα είχε κάνει γνωστά η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στην παρουσίαση του στρατηγικού της σχεδίου για την ενεργειακή μετάβαση του ομίλου, θα είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα με υψηλή απόδοση. Με τη λειτουργία του, τοποθετείται χρονικά το 2024, θα εκπέμπει κατά 75% λιγότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με έναν λιγνιτικό σταθμό.

Το νέο CCGT ανήκει στη "Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής", που είναι θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ. Οι δύο μέτοχοι έχουν από 50% στην εταιρεία και η επένδυση για την κατασκευή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα ανέλθει στα 375 εκατ. ευρώ. 

capital.gr