Πέντε Λίβυοι Δικηγόροι Προσέφυγαν Ενάντια στο Μνημόνιο της Κυβέρνησης Ντμπέιμπα με την Άγκυρα για τους Υδρογονάνθρακες

Πέντε Λίβυοι Δικηγόροι Προσέφυγαν Ενάντια στο Μνημόνιο της Κυβέρνησης Ντμπέιμπα με την Άγκυρα για τους Υδρογονάνθρακες
energia.gr
Τρι, 6 Δεκεμβρίου 2022 - 16:58

Πέντε Λίβυοι δικηγόροι προσέφυγαν στο αρμόδιο δικαστήριο της Τρίπολης, ενάντια στο μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα η υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς και ο Τούρκος ομόλογός της Μεβλούτ Τσαβουσογλου για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της γειτονικής χώρας. Οι προσφεύγοντες, όπως μεταδίδει το Al-Arabiya, ζητούν την ακύρωση του μνημονίου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίτ Ντμπέιμπα δεν είναι εξουσιοδοτημένη να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα  θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της και αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εσκεμμένη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με άλλα επιχειρήματα:

1. Η συμφωνία ονομάστηκε μεν μνημόνιο συνεννόησης, αλλά είναι στην ουσία μια οικονομική συμφωνία για το πετρέλαιο.

2. Η συμφωνία παραβιάζει αρκετές διατάξεις του νόμου περί πετρελαίου, κυρίως την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών στον τομέα αυτό.

Επιπλέον, οι Λίβυοι δικηγόροι κατέθεσαν αίτημα για προσωρινή διαταγή για άμεση αναστολή της συμφωνίας Μανγκούς-Τσαβούσογλου με το αιτιολογικό ότι αυτή «σφετερίστηκε παρανόμως την αποκλειστική δικαιοδοσία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) στο εμπόριο πετρελαίου και περιέχει κείμενα που χρήζουν διαφορετικής ερμηνείας, προκαλώντας σοβαρή ζημία που δεν μπορεί να αποκατασταθεί εάν η Τουρκία ξεκινήσει την εφαρμογή της συμφωνίας».

Η έφεση έγινε δεκτή ως προς το παραδεκτό της κατάθεσης και αναμένεται η κρίση της δικαιοδοσίας και η έκδοση απόφασης.

Εάν ακυρωθεί μέσω του δικαστικού συστήματος, η Τουρκία μπορεί θεωρητικά να ζητήσει αποζημίωση από τη Λιβύη για διαφυγόντα κέρδη, ισχυριζόμενη ότι την υπέγραψε καλή τη πίστη και δεν περίμενε την ακύρωση.

Βλ. Σχετικά: Λιβύη: Η Κυβέρνηση Ντμπέιμπα Αίρει την Κατάσταση Ανωτέρας Βίας για Τις Έρευνες Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου