Διπλάσιες τιμές από αυτές που εσημειώθησαν στα τέλη Νοεμβρίου, καταγράφονται στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος με τους λογαριασμούς των καταναλωτών να ακολουθούν ανοδική πορεία, επισημαίνει μεταξύ άλλων το εβδομαδιαίο «Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης» του ΙΕΝΕ που επικεντρώνεται στην Ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και φ. αερίου. Το πρόβλημα μεταφέρεται στα κρατικά ταμεία, αφού θεωρείται βέβαιον ότι θα χρειαστεί για τον Ιανουάριο να δοθούν επιδοτήσεις και από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι δεν θα επαρκέσουν οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μεταβάσεως. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο οι συνολικές επιδοτήσεις έφτασαν τα 1,9 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ ήταν επιβάρυνσις του προϋπολογισμού

Με δεδομένο ότι τώρα αρχίζει ένας δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη, η αποκλιμάκωσις στην οποία έχει «στοιχηματίσει» το οικονομικό επιτελείο, φαίνεται αβέβαιη και το τοπίο πιο ρευστό από ποτέ.

Η κατάσταση για τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις αναμένεται  να  επιδεινωθεί μετά και τις προτάσεις του Eurogroup, που αλλάζει πλήρως το τοπίο για τις ενεργειακές επιδοτήσεις, καθώς δεν θα αποδίδονται πλέον σε όλους.

Το Eurogroup  προτείνει την υιοθέτηση ενός καλά βαθμονομημένου μοντέλου τιμολογήσεως ενέργειας δύο επιπέδων, σύμφωνα προς το οποίο οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν ένα βασικό πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή, ενώ για την κατανάλωση ενέργειας που υπερβαίνει  ένα προκαθορισμένο ποσοστό καταναλώσεως ενέργειας, όπως είναι οι 500 μεγαβατώρες, θα ισχύουν οι τιμές της αγοράς.

Η πρόταση αυτή είναι πιο αυστηρή από αυτήν που εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα και προβλέπει υψηλή επιδότηση της τιμής μέχρι και τις 500 μεγαβατώρες, η οποία όμως μειώνεται σταδιακά όσο η κατανάλωσις αυξάνεται πάνω από το όριο αυτό.

Όταν εφαρμοσθεί η απόφαση του Eurogroup ενδεχομένως η επιδότηση να αφορά την κατανάλωση έως τις 500 MWH  και να μην υπάρχει καθόλου ενίσχυση για την κατανάλωση που υπερβαίνει αυτό το όριο. Αυτό σημαίνει ότι το επιδοτούμενο ρεύμα θα πωλείται προς 15-17 λεπτά την κιλοβατώρα, και για το υπόλοιπο η χρέωσις θα αγγίζει τα 40 λεπτά.

Σε αυτό το βαρύ σκηνικό εντείνονται οι πιέσεις στις Βρυξέλλες από μεγάλο αριθμό κρατών μελών για τον καθορισμό χαμηλότερου πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. Η νέα πρόταση που έφτασε στην Κομμισσιόν από κράτη μέλη προβλέπει την ενεργοποίηση του ορίου ασφαλείας στο φυσικό αέριο στα 220 ευρώ/MWh, εφόσον οι διαπραγματεύσεις γίνονται πάνω από αυτήν την τιμή για διάστημα πέντε ημερών και εφόσον είναι 35ευρώ/MWh υψηλότερη από τον μέσον όρον των τιμών άλλων διεθνών χρηματιστηρίων ενέργειας.

Η πρόταση των κρατών αυτών δεν αφορά μόνο στα συμβόλαια των αγορών της επόμενης ημέρες αλλά και εκείνων των μηνιαίων, δίμηνων και τριμηνιαίων συμβολαίων. Αυτό που τονίζεται είναι ότι θα πρέπει ο διορθωτικός μηχανισμός να μπορεί να απαντήσει σε περίπτωση που υπάρχουν επεισόδια εξαιρετικά αυξημένων τιμών, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί – μόνο όμως σε αυτή την περίπτωση - και να σταματήσει την άνοδο των τιμών, δηλαδή να λειτουργήσει ως ένα «δίχτυ ασφαλείας».