Τέλος χρόνου για το επίδομα θερμανσης. Μέχρι σήμερα 9 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση στην σελίδα MyΘέρμανση, μαθαίνοντας άμεσα εάν ειναι δικαιούχοι, ενώ παράλληλα θα πρέπει να καταχωρήσουν τις αποδείξεις αγοράς ειδών καυσίμων (πχ λογαριασμούς αερίου) με έκδοση από 1/10/2022 και μετά. Διευκρινίζεται ότι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν απαιτείται να υποβάλουν παραστατικά αγοράς. Φέτος επεκτάθηκε η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και για το φωτιστικό πετρέλαιο, εκτός 

 

από την επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του υγραερίου, των καυσόξυλων, της βιομάζας πέλλετ και της θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, η οποία ίσχυε πέρυσι. 

Περισσότεροι από 940.000 πολίτες έχουν υποβάλει, μέχρι στιγμής, αίτηση στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr/mythermansi), οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί σε 3 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022.

Οι παλαιοί δικαιούχοι μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες καταβολές του επιδόματος.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης προβλέπονται δύο βασικές αλλαγές, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, το ελάχιστο ύψος επιδόματος ορίζεται στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ, με προσαύξηση για τους πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι ενδέχεται να λάβουν επίδομα έως και 1.000 ευρώ. Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1). Στις περιοχές αυτές ανήκουν πολλές περιοχές όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Καρπενήσι κ.α. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Κερδισμένοι είναι οι καινούργιοι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για πρώτη φορά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το επίδομα θα ανέρχεται έως και τα 1.600 ευρώ.