Πτώση που ξεπέρασε οριακά τα 4 δολάρια το βαρέλι κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου, μετά από την άνοδο που κατέγραφε μέχρι το απόγευμα της Τρίτης. Οι ενδείξεις ότι η κατανάλωση καυσίμων μειώνεται εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας έκανε την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί κάτω από 130 δολάρια.

Πτώση που ξεπέρασε οριακά τα 4 δολάρια το βαρέλι κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου, μετά από την άνοδο που κατέγραφε μέχρι το απόγευμα της Τρίτης.

Οι ενδείξεις ότι η κατανάλωση καυσίμων μειώνεται εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας έκανε την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί κάτω από 130 δολάρια. Επίσης, το δολάριο αυξήθηκε έναντι του ευρώ σήμερα, δίνοντας τους επενδυτές αισιοδοξία για την πορεία της αμερικάνικης οικονομίας. Η πτώση του ηθικού των Γερμανών καταναλωτών και των επιχειρηματιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες βάρυνε στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε στις 22:20 κατά 4,01 δολάρια το βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο», με την τιμή του να βρίσκεται στα 128, 18 δολάρια, ενώ, νωρίτερα, είχε ανέλθει έως και στα 133,65 δολάρια.

Μέχρι τις 17:00 περίπου ώρα Ελλάδος, η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από τα 133 δολάρια στις διεθνείς αγορές μετά τη χθεσινή επίθεση ανταρτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία αλλά και εξαιτίας του αδύναμου δολαρίου. Το δολάριο υποχώρησε αρχικά στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μηνός έναντι του ευρώ, αν και, στη συνέχεια, η πτώση του ηθικού των Γερμανών καταναλωτών και των επιχειρηματιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες βάρυνε στο κοινό νόμισμα.

Το αργό έχει καταγράψει άνοδο σε ποσοστό περίπου 40% φέτος, λόγω της εξασθένησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου και της εκτίμησης ότι η παραγωγή παγκοσμίως θα δυσκολευτεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση την επόμενη δεκαετία, λόγω των απογοητευτικών ρυθμών ανάπτυξης της παραγωγής των εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της National Oil Company της Λιβύης, ο πρόεδρος του ΟΠΕ, Σακίμπ Χελίλ, επανέλαβε ότι ο διεθνής οργανισμός δεν θα καλέσει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου των χωρών-μελών του, πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Σεπτεμβρίου.

(Από www.kathimerini.gr 28/05/2008)