Βελγικός Τύπος: Στο Κρατητήριο Πέρασε τη Νύχτα η Εύα Καϊλή - Πληροφορίες για Σύλληψη και του Πατέρα της

Βελγικός Τύπος: Στο Κρατητήριο Πέρασε τη Νύχτα η Εύα Καϊλή - Πληροφορίες για Σύλληψη και του Πατέρα της
energia.gr
Σαβ, 10 Δεκεμβρίου 2022 - 15:24

Με τη διαδικασία του αυτοφώρου συνελήφθη η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, όπως αναφέρει η βελγική L' Echo, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος για να καταρριφθεί η βουλευτική της ασυλία. Το βελγικό μέσο αναφέρει επίσης πως οι ανακριτές συνέλαβαν τον πατέρα της, ο οποίος είχε στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Μάλιστα κατά πληροφορίες του ίδιου μέσου η κα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο

Η προσαγωγή της κ. Καϊλή και άλλων τεσσάρων ατόμων, έγινε στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς, για μια υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν χθες τουλάχιστον 17 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και στην οικία της κ. Εύας Καϊλή.

"Μετά τις πρώτες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι ανακριτές συνέλαβαν τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος είχε επίσης μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού είχε προειδοποιηθεί για την έρευνα από συνεργούς, εκτιμούν οι ανακριτές", σημειώνει η L' Echo.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Soir", η κα Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες που οδηγήθηκαν χθες σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης. Όλοι θεωρούνται αθώοι.

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για "προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις".

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι. Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, "No Peace Without Justice".

Όπως μεταδίδουν όλα τα ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της "Fight Impunity", η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη "Soir".

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

Η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.

Η αναστολή της συμμετοχής της στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει "άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις", αναφέρει η ανακοίνωση.

Τι ερευνούν οι αρχές 

Η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι "επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα".

Η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις "διαφθοράς" και "ξεπλύματος χρήματος" στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

"Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται εδώ και αρκετούς μήνες ότι χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το έκαναν πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", δήλωσε νωρίτερα σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

"Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής", τόνισε η εισαγγελία.

Μύδροι Ν. Ανδρουλάκη - Εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Εύα Καϊλή

Μύδρους για την Εύα Καϊλή εξαπύλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κος Νίκος Ανδρουλάκης, σε πρωινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 εξαπέλυσε λέγοντας πως λειτουργούσε σαν Δούρειος Ίππος της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι την είχε ενημερώσει πως δεν θα συμπεριληφθεί εκ νέου στο ψηφοδέλτιο του κόμματος από τον Σεπτέμβριο, μετά από δημόσιες δηλώσεις της που υποβαθμιζαν την παρακολούθηση του από το Predator και την ΕΥΠ, ενώ με απόφασή του τέθηκε εκτός της ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

"Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη" σημεiώνεται σε λιτή ανακοίνωση από την Χαριλάου Τρικούπη.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος μίλησε νωρίτερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με την κ. Εύα Καϊλή, ανέφερε ότι "έχει εδώ και μήνες λάβει πολύ συγκεκριμένες και αγεφύρωτες αποστάσεις και διαφοροποιήσεις από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τις θέσεις και τις αξίες που αυτό εκφράζει" και τόνισε πως το κόμμα ζήτησε από την Εύα Καϊλή να παραδώσει την έδρα στην Ευρωβουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή είχε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ . Η κ. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει τη αραβική χώρα "πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα", επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).

Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη (BLUE SKY): "Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών".

(από capital.gr)