Η Πτώση στην Κατανάλωση Ρίχνει το Πετρέλαιο

Στα χαμηλά εβδομάδας ώθησαν χθες τις τιμές του πετρελαίου οι φόβοι για την πορεία της κατανάλωσης, ενόσω η θερινή περίοδος διακοπών στο βόρειο ημισφαίριο έχει ήδη αρχίσει.
Της Σοφίας Σκουλικάρη
Πεμ, 29 Μαΐου 2008 - 02:49

Στα χαμηλά εβδομάδας ώθησαν χθες τις τιμές του πετρελαίου οι φόβοι για την πορεία της κατανάλωσης, ενόσω η θερινή περίοδος διακοπών στο βόρειο ημισφαίριο έχει ήδη αρχίσει. Απομακρυνόμενη περαιτέρω από το ιστορικό ρεκόρ των 135,09 δολαρίων το βαρέλι που σημείωσε στις 22 Μαΐου, η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχώρησε χθες ως και κάτω από τα 126 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 2,89 δολαρίων, επεκτείνοντας την προχθεσινή «βουτιά» των 3,34 δολαρίων. Στη συνέχεια, όμως, η τιμή ανέκαμψε πάνω από τα 130 δολάρια, κάτι που αποδίδεται σε τεχνικούς παράγοντες. Στο Λονδίνο, το Brent υποχώρησε ώς και στα 126,04 δολάρια το βαρέλι, πριν ανακάμψει οριακά χαμηλότερα από τα 129 δολάρια.

Επιμένουν ανοδικά οι αναλυτές

«Θα ήταν γενναίος ο αναλυτής που θα υποστήριζε ότι οι τιμές έχουν αγγίξει τα υψηλότερα δυνατά επίπεδά τους» τονίζουν κάποιοι αναλυτές, επαναλαμβάνοντας ότι «σαφώς και υφίστανται πιέσεις που ωθούν πτωτικά τη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όμως δεν διαφαίνεται καμιά επιβράδυνση στην Ασία». Η Morgan Stanley τονίζει μάλιστα ότι η τιμή του Brent μπορεί «εύκολα» να φθάσει ώς και τα 150 δολάρια το βαρέλι. Όπως εξηγεί η επενδυτική τράπεζα σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, «ενώ οι τιμές είναι αρκετά υψηλές για να προκαλέσουν επιβράδυνση της ζήτησης στις αναδυόμενες οικονομίες, θεωρούμε ότι οι περιορισμοί στην προσφορά μπορούν να ωθήσουν ώς και σε αυτά τα επίπεδα την τιμή του Brent». Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, η Morgan Stanley αναβάθμισε τις προβλέψεις της στα 141 δολάρια το βαρέλι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μείωση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας, η κατανάλωση καυσίμων έφθασε κατά μέσο όρο τα 20,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 16 Μαΐου, μειωμένη κατά 1,3% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Η τιμή της βενζίνης στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου άγγιξε νέα ιστορικά υψηλά αυτή την εβδομάδα, λίγο πριν από την έλευση του θέρους, όταν η ζήτηση είθισται να αυξάνεται δραστικά.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/05/2008)