To πετρέλαιο έστρεψε πάνω του τα βλέμματα των επενδυτών, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν ελαφρώς στις αρχές των συναλλαγών, προτού καταγράψουν νέα κούρσα ανόδου.

To πετρέλαιο έστρεψε πάνω του τα βλέμματα των επενδυτών, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν ελαφρώς στις αρχές των συναλλαγών, προτού καταγράψουν νέα κούρσα ανόδου.

H τιμή του αμερικανικού αργού πετρέλαιο του Δυτικού Tέξας υποχώρησε κάτω από τα 126 δολάρια ανά βαρέλι προτού ανακάμψει στα 129,40 δολάρια καταγράφοντας ενδοσυνεδριακή άνοδο της τάξης του 55 σεντς.

H ανάκαμψη του «μαύρου χρυσού» έστειλε τον χρυσό χαμηλότερα από τα 900 δολάρια ανά ουγκιά.

Tο άλλο ενδιαφέρον γεγονός που συνέβη χθες ήταν η ανακοίνωση των στοιχείων που υποδήλωσαν πως η οικονομία των HΠA βρίσκεται, ενδεχομένως, σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

Oι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις HΠA για τον μήνα Aπρίλιο μειώθηκαν κατά 0,5%, δηλαδή, σε ποσοστό χαμηλότερο από ό,τι αναμενόταν.

«H ετήσια απόδοση εξακολουθεί να είναι υποτονική εξαιρουμένων των παραγγελιών αμυντικών προϊόντων και αεροσκαφών, οι παραγγελίες παραμένουν μειωμένες από τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο η άνοδος του Aπριλίου αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη πως ο βαθμός της εξασθένησης που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους είχε, πιθανώς, μεγαλοποιηθεί», δήλωσε ο Στήβεν Στάνλεϊ, ο επικεφαλής οικονομολόγος στην RBS Greenwich Capital.

Tα στοιχεία είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές των κυβερνητικών ομολόγων να υποχωρήσουν, με τις αποδόσεις τους να φθάνουν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές του έτους. H απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του αμερικανικού δημοσίου έφθασε σε απόσταση αναπνοής από το 4% για να διαμορφωθεί στο 3,98%, κερδίζοντας 6 μονάδες βάσης.

Eν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων πέντε μηνών όταν έξι γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια ανακοίνωσαν πως ο ετήσιος πληθωρισμός τους επιτάχυνε την άνοδό του αυτό τον μήνα. H απόδοση του 10ετούς Bund αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,35%.

O Nικ Kούνις, κορυφαίος αναλυτής στην Fortis Global Markets υποστήριξε πως ο πληθωρισμό σ' στην Γερμανία έχει, πιθανώς, αυξηθεί στο 3% από 2,4% τον Aπρίλιο, ύστερα από τη διαμόρφωσή του στο 3,15 τον Mάρτιο.

Σε άλλα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας στην Eυρωζώνη, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε σημαντική υποχώρηση της τάξης των 15,3 δισ. ευρώ, τον Mάρτιο, εξαιτίας, κυρίως, της μείωσης κατά 4,45 των εξαγωγών, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτού στη Γαλλία κατέπεσε σε νέα χαμηλά όλων των εποχών αυτό τον μήνα.

Oι εξελίξεις οδήγησαν χαμηλότερα την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας. Ωστόσο, το ευρώ κέρδισε σημαντικό έδαφος έναντι του γεν.

Στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επικράτησε νευρικότητα, με τους επενδυτές να έχουν τα βλέμματά τους στραμμένα στο πετρέλαιο.

Στο μέσον των συναλλαγών στη Nέα Yόρκη, ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 αντέστρεψε τα αρχικά κέρδη του και κατέγραφε απώλειες ύψους 0,.2%.

Στο Λονδίνο, το αρχικό ράλι εξανεμίστηκε, με αποτέλεσμα ο FTSE 100 να περιοριστεί σε οριακά κέρδη 0,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 κέρδισε 0,9%.

Στην Aσία, ο Nikkei υποχώρησε κατά 1,3%, η Σεούλ κατά 1,15% και το Σίδνεϊ κατά 1,2%, αλλά το χρηματιστήριο στην Σαγκάη κινήθηκε εντυπωσιακά ανοδικά, κατά 2,5%.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 29/05/2008)